Ölü bulunan balinanın içinden servet çıktı

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2023 Perşembe 8:48 am - Güncelleme: 6 Temmuz 2023 Perşembe 8:48 am

İspanya’nın Kanarya Adaları’nda kumsalda ölü bulunan bir ispermeçet balinasına otopsi yapıldı. İşlem sırasında hayvanın bağırsaklarında 500 bin euro değerinde “akamber” adlı madde bulundu.

Physeteridae familyasından tüm okyanuslarda yaygın olan balina türüne “ispermeçet balinası” deniliyor. Ayrıca bu tür için “kaşalot” adı da kullanılıyor. İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’nda da bir ispermeçet balinası kumsalda ölü bulundu. Ölüm nedenini tespit etmek için hayvana Las Palmas Üniversitesi’nde otopsi yapıldı. Hayvan sağlığı ve gıda güvenliği enstitüsü başkanı Antonio Fernandez Rodriguez, balinanın bağırsaklarında 500 bin euro (14.2 milyon TL) değerinde olan “akamber” buldu. 50 – 60 cm çapında ve 9.5 kg ağırlığında taşlaşmış balina kusmuğu olan akamber genellikle “yüzen altın” olarak biliniyor ve yüzyıllardır parfümcülerin “kutsal kâsesi” diye nitelendiriliyor.

PARA BAĞIŞLANACAK

ABD, Avustralya ve Hindistan, balina avlama ve sömürme yasağının bir parçası olarak akamber ticaretini yasakladı. Ancak, kariyeri boyunca binden fazla balina üzerinde otopsi yapan Fernandez Rodriguez, akamberin neden olduğu sepsisin balinayı öldürdüğünü belirterek enstitünün akamberi satacağını söyledi. Fernandez, elde edilen gelirle, 2021’de 800 milyon eurodan fazla hasara neden olan ve yüzlerce ev ve işyerini yok eden Kanarya Adaları’na bağlı La Palma’daki Cumbre Vieja Yanardağı patlamasından etkilenenlere yardım edileceğini söyledi.