Okyanus dibine devasa laboratuvar!

Yayın tarihi: 17 Mayıs 2023 Çarşamba 1:24 pm - Güncelleme: 17 Mayıs 2023 Çarşamba 1:24 pm

ABD‘de Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) ve Proteus Ocean Group (POG)  ortaklığı ile okyanus dibine laboratuvar kurulacağı duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) ve Proteus Ocean Group (POG) ortaklığı ile okyanusun dibine devasa bir denizaltı inşa edilecek. Bu denizaltı aynı Uluslarası Uzay İstasyonu’nda olduğu gibi benzer bir yapıda olacak.

Uzayda düşük yerçekimli ortamlar üzerinde deney yapmak için Uluslararası Uzay İstasyonu bulunuyor. Birçok ülkenin bilim insanlarını yolladığı bu istasyonun bir benzeri de okyanusta yapılacak.

NASA yaşanabilir gezegenler kuşağını güncelledi

HEDEF 2026

2026 yılında kurulması planlanan devasa denizaltı, Karayip ada ülkesi olan Çuraçao kıyılarında yer alacak. Dünyanın tek su altı deniz laboratuvarı Aquarius’un beş katından daha fazla büyüklüğüne sahip olan denizaltının POG tarafından 250 metrekarelik bir alanı kapsayacağı açıklandı.

Denizaltının yüzeyin 20 metre altında bile insan yaşamı için gereksinimleri sağlayacağı belirtildi.

Denizaltı laboratuvarını özel sektör, akademik kurumlar ve hükümet kurumları kullanabilecek. POG açıklamasında laboratuvarın “süper mercanlar, ilaçlar ve iklimle ilgili keşiflere” odaklanacağı ifade etti.