Okullarda coğrafya dersinin geldiği nokta! Hatay’ın künefesi Gaziantep’in baklavası

Yayın tarihi: 2 Mart 2023 Perşembe 12:00 pm - Güncelleme: 2 Mart 2023 Perşembe 12:01 pm

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 3 yıl önce seçmeli ders yaptığı coğrafya dersinde, depremin yerle bir ettiği Hatay’ın künefesi, Gaziantep’in baklavası, Malatya’nın kayısısı, Kahramanmaraş’ın acı biberi anlatılıyor.

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre YKS’de her yıl 5-6 soru çıktığı için öğrenciler coğrafya dersini seçmiyor. Uçar, MEB’in yayınladığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü kayıtlarındaki lise ders kitaplarını inceledi. Lise 1 (206 sayfa), lise 2 (262 sayfa), lise 3 (213 sayfa) ve lise 4 (212 sayfa) olmak üzere 4 yılda 893 sayfa coğrafya okutuluyor.

99 YIL GERİYE GİDİLDİ

Atatürk, 99 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan 1 yıl sonra 1924’te ilkokul 3. sınıfta 1 saat, 4. sınıfta 2 saat ve 5. sınıfta 3 saat haftada Coğrafya dersi verdiriyordu. Ortaokulda da aynı süreç ilerliyordu. Lisede de jeoloji dersi tüm sınıflara zorunluydu.

SANKİ TURİZM DERSİ

Ülkelerin turist sayısı ve geliri de coğrafyaya girmiş. Türkiye’nin 37.6 milyon turistle dünyada 8. olduğu belirtilip, turizm geliri en yüksek ilk 10’da yer almıyor. ABD’nin, 210 milyar dolarla turizm gelirinde birinci olduğu da yazıyor.

MİLLİ GELİR ARTMIŞ!

Türkiye 2016-2018 yıllarında elektrik üretiminde zirveye çıkıp, 2007-2018 arası 9. ve 10. Ekonomik Kalkınma Planları ile kalkınıp, milli gelir artmış.

15 TEMMUZ DA EKLENMİŞ

9. sınıf coğrafya ders kitabı 4. bölüm: 1915 Çanakkale savaşlarıyla başlayan ders konusu, “Türk milleti 1915’te Çanakkale’de, 1999’da Marmara Depremi’nde, 2016’da 15 Temmuz’da olduğu gibi tarih boyunca el ele vererek, yaşanan bütün zorlukların üstesinden gelmiştir” diyerek, 15 Temmuz’a getiriliyor.

AKP SLOGANLI DERS

9. sınıf. 3. bölüm: AKP’nin seçim sloganı, “Tek bayrak, tek millet, tek devlet” diye başlıyor. “Bir tas Uşak tarhanası, bir dilim Trabzon ekmeği, bir tabak Hatay künefesi, bir avuç Çorum leblebisi, bir avuç Malatya kayısısı, bir bardak demli Rize çayı, bir dilim Gaziantep baklavası, bir parça Erzurum Cağ Kebabı, Çanakkale ezine peyniri gibi zenginlikler Türkiye’yi süslemiştir” deniliyor.

HAMSİLER HAMAMLAR

10. sınıf coğrafya ders kitabında Konyaaltı, İztuzu, Kuşadası, Datça, Bodrum plajları ve yat limanları anlatılıyor. Türkiye’nin yılda 270 bin ton balık avladığı, 102 bin 595 tonla en çok hamsi çıktığı bile var. Bu bölüme Bursa’nın hamamları da eklenmiş.

KUTUP AYILARI, KURBAĞALAR

11. sınıf 1. bölümde; Kenya’da zebraların göçü, aslanlar, maymunlar, kurbağalar, leoparlar, filler, dinozorlar, yaban keçileri, bizonlar, ren geyikleri, çöl tilkileri, kuş türleri, zürafalar, kurtlar hatta kutup ayıları bile fotoğraflı anlatılıyor.

“DENİZİ DOLDURDUK”

9. sınıf 4. ünite 195. sayfa: Karadeniz Sahil Yolu ve denize yapılan Ordu-Giresun Havalimanı, “İnsanlar, ekonomik faaliyetlerini geliştirmek ve yaşamsal faaliyetlerini kolaylaştırmak için doğal çevrede değişimler meydana getirmektedirler” denilerek, denizin doldurulması normalleştiriliyor.

KANDİLLİ’DEN TAC MAHAL’E

10. sınıf coğrafya kitabında deprem kayıtlarını Kandilli Rasathanesi’nin tuttuğuna değinilip, Hindistan-‘daki Tac Mahal’in mermer ile yapıldığı ve Peri Bacaları, Ihlara Vadisi, Pamukkale Travertenleri, Damla Taş Mağarası anlatılıyor.