Okul servislerine yeni düzenleme

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2023 Perşembe 12:23 pm - Güncelleme: 31 Ağustos 2023 Perşembe 12:43 pm

UKOME toplantısında özel hizmet veren servislerin UKOME’de alınan fiyat tarifesine uygun servis bulundurması veliye sunması zorunlu oldu.

Okulların açılmasına günler kala servis ücretleri velilerin en büyük sorunlarından biri oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yeni dönemde veli ve öğrencilerin sıkıntı yaşamaması için harekete geçti.

İBB, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) Ağustos ayı olağan toplantısında servis taşımacılığına yeni düzenleme getiren öneriyi gündeme getirdi.

EK HİZMETLER TARİFEYE DAHİL DEĞİL

UKOME kararına göre, mevcut servis ücret hesaplaması tek gidiş üzerinden kilometre olarak hesaplanıyor. Bu tarifede yer alan ücretler azami tutar olup tarifenin dışında ücret talep edilemiyor. Belirlenen ücretler resmi ve özel eğitim kurumlarında hizmet veren okul servisleri kapsıyor. Söz konusu mevzuatta yer alan standartlara ek hizmetlerden yıl içinde yapılan geziler, özel ferdi kaza sigortaları, koltuk sayısından az öğrenci taşınması talepleri, lüks sınıf ve yüksek modelli araç kullanılması talepleri, özel ambulans anlaşması talepleri, hiçbir şekilde bu tarifeye dahil edilmiyor.

SERVİSLERİN İKİ TARİFEYİ VELİYE SUNMASI ZORUNLU

Özellikle özel eğitim kurumlarında ek hizmetler, çeşitli mazeretlerle gerekçe gösterilerek UKOME tarafından belirlenen okul servis taşımacılığı tarifesinin çok üzerinde ücretler talep ediliyor. İBB, veliler ve öğrencilerin bu mağduriyetini gidermek için yeni düzenleme önerisi getirdi.

UKOME’de görüşülen öneriyle mevcutta kilometreye göre belirlenen ancak ek konfor hizmetleri nedeniyle farklı tarife uygulayanlardan, UKOME standartlarında da hizmet vermesi istendi.

İBB, UKOME toplantısında öğrenci ve personel servis taşımacılığının düzenlemesi teklifi kabul edildi. Buna göre servis hizmeti veren özel okulların özel hizmet veren servislerin yanı sıra UKOME’de alınan fiyat tarifesine uygun servis bulundurması, veliye sunması zorunlu oldu.

Okulların açılmasına günler kala servis ücretlerine zam talebi