Öğrenim kredilerini yapılandırmak için seçimi beklediler!

Yayın tarihi: 17 Nisan 2023 Pazartesi 10:32 am - Güncelleme: 17 Nisan 2023 Pazartesi 11:33 am

Türkiye’de işsizlik ve maaşlardaki gelir adaletsizliği nedeniyle öğrenim kredileri öğrencilerin sırtında yük olmaya devam ediyor. Seçime sayılı günler kala  kamu borçlarını yapılandıran yasa yürürlüğe girdi. Yasanın ardından yapılandırılan borç 50 milyar TL’yi aştı.

Türkiye adım adım 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilerlerken AKP hükümeti seçim hamlesi olarak kamu borçlarında yapılanmaya gitti. 13 Mart’ta yürürlüğe giren yasayla birlikte başta vergi daireleri ve sosyal güvenlik müdürlüklerine ödenecek borçlar olmak üzere çok sayıda kurumun alacağı yapılandırılıyor.

Kanun kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine başvuran mükellef sayısı 1 milyon 529 bin 285 oldu. 2 milyon 302 bin adet yapılandırma dosyası oluşturulurken, toplam 52,2 milyar liralık borç yapılandırıldı. Şimdiye kadar 1,6 milyar liralık tahsilat gerçekleşti.

NE ZAMANA KADAR BAŞVURULACAK?

Yapılandırmadan yararlanmak için başvuru süresi 31 Mayıs tarihinde sona eriyor.

Devlete borcu olanlar dikkat! İşte yapılandırma paketinin ayrıntıları

PEŞİN VEYA TAKSİTLE ÖDENEBİLİYOR

Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar peşin veya taksitler halinde ödenebiliyor. Peşin ödemeler ile ilk taksit ödemelerinin 30 Haziran tarihine kadar yapılması gerekiyor.

HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?

Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.

Belediyelerin emlak vergisi, su borçları da dâhil olmak üzere tüm alacakları, oda ve borsaların, birliklerin aidat borçları da yapılandırılabilecek.