Türkiye’nin kira haritası çıkarıldı: Halk barınma kriziyle karşı karşıya

Yayın tarihi: 28 Mayıs 2022 Cumartesi 2:54 pm - Güncelleme: 28 Mayıs 2022 Cumartesi 2:54 pm

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin 81 ili kapsayacak şekilde Türkiye’nin kira haritasını çıkarttı. Araştırmaya göre, Türkiye’de ortalama kira 4 bin 582 lira oldu.

Tekin’in araştırmasına göre, Mayıs ayında Türkiye genelinde yeni kiralık konut kira fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 150 oranında arttı. Kiraların en çok arttığı iller ise Muğla, Antalya, İstanbul, İzmir ve Aydın oldu. Kira ortalamasının en yüksek olduğu il 9 bin lira ile Muğla olurken İstanbul’da ise ortalama kiranın 6 bin 900 lira olduğu bilgisine yer verildi.

İSTANBUL VE İZMİR’DE KİRALAR ASGARİ ÜCRETİ AŞTI

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, kira fiyatlarındaki yükselişin halkı barınma kriziyle karşı karşıya bıraktığını belirterek, “Bugün İstanbul’da ortalama kira 7000 liraya dayanmış durumda. Yıl sonunda yeni ilanların ortalaması 10 bin lirayı bulacak. Vatandaşların yüzde 85’i kira artışının böyle devam etmesi halinde kira bedelini ödemekte zorlanacağını veya ödeyemeyeceğini söylüyor. Büyük bir konut krizi ile karşı karşıyayız. Fiyatların bu şekilde artmaya devam etmesi halinde büyük şehirlerde yaşayan, o şehirde çalışan insanların gelirleri kiraya bile yetmeyecek. İstanbul ve İzmir’de kiralar şimdiden asgari ücreti aştı, Ankara eşikte bekliyor. Bu trendin devamı halinde iki çalışanlı bir aile iki maaşla bile bir evde oturamaz. Sonuçta binlerce insan evsiz kalabilir, yaşadığı şehirde barınamaz hale gelebilir.” ifadelerini kullandı.

Kira artışlarının temel sebebini sağlıklı, nitelikli, kaliteli konut arzı eksikliği olarak değerlendiren Tekin, “20 yıldır AKP’nin inşaat ve konut politikası belli. Rant. Ne yaptılar? Düşük gelir gruplarının arazilerin, yaşadıkları toprakları aldılar, belli şirketlere verdiler, dev bir rant ürettiler, bu şirketler de üst gelir gruplarına rezidans tipi konut sundu. Sonra rantı paylaştılar, zenginleştiler.” dedi.

“TÜRK VATANDAŞLIĞINI ALINIP SATILAN MALA ÇEVİRDİLER”

Konut fiyatlarındaki artışın iki sebebi olduğunu söyleyen Gürsel Tekin, “AKP’nin negatif reel faiz politikası konutları bir sermaye saklama enstrümanı haline dönüştürdü. Bugün sermaye sahipleri konut toplayarak paralarını enflasyona karşı güvence altına almaya çalışıyor. Yoksullar barınma krizi yaşarken gayrimenkul mülkiyeti de belli kişilerin elinde yoğunlaşıyor. Akıl ve bilim dışı ekonomi politikalarının bedelini millet barınma krizi yaşayarak ödüyor.

İkinci sebep yabancılara konut satışı karşılığı vatandaşlık. Türkiye vatandaşlığını, pasaportumuzu alınıp satılan mala çevirdiler. Orta doğu coğrafyasında sabah kalkan vatandaşlık alıyor. Vatandaşlık satma ofisleri kuruldu. Buraya geliyorlar insanları evinden ediyorlar, bizim vatandaşımız başını sokacak bir ev bile bulamıyor. Açık kapı politikası ile ülkeye giren 8 milyon sığınmacı da tabloya eklenince her yerde fiyatlar artıyor.” şeklinde konuştu.

“AKP’YE SESLENİYORUM”

Tekin, artan fiyatların ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdiğini belirterek, “Kiracıların yüzde 40’ı ev sahibi ile sorun yaşadığını söylüyor. Bu duruma acil müdahale edilmezse kış ayları gelmeden ağır bir sosyal sorun yaşanacak. Çözüm ne? AKP’ye sesleniyorum akıl ve mantık dışı ekonomi politikasına son verin. Ekonomi biliminin gereklerini yapın. Vatandaşlık satışını da bitirin. Bu ülkenin insanları kendi vatanında evsiz kaldı. 21’inci yüzyılda bu ülkeye hem gıda hem barınma krizi yaşatan iktidar olarak tarihe geçtiniz. Bu krizi daha da derinleştirmeyin” dedi.

Nisan ayında da kiralar rekora koştu