Öğrenciler çaresiz! Bir odada balık istifi yaşam

Yayın tarihi: 5 Eylül 2023 Salı 3:02 pm - Güncelleme: 5 Eylül 2023 Salı 3:03 pm

Üniversite yerleştirmelerinin açıklanmasıyla birlikte barınma sorunu da yeniden gündeme geldi. Bazı ev sahipleri odalarını birden fazla kişiye kiralamasına hukukçular itiraz etti. Odanın birden fazla kişiye kiralanması durumunda yurt statüsü olacağını söyleyen hukukçular bu durumun yasal olmadığına dikkat çekiyor.

Artan kira fiyatları nedeniyle öğrenciler artık imece usulü barınmaya başlarken, adeta bir göz odada bir düzine öğrenci yaşam savaşı veriyor. Bu nedenle de son zamanlarda paylaşımlı evlerden sonra paylaşımlı odalar revaçta. Üniversitelerin de açılmasıyla birlikte, arama sitelerinde bu tarz odalar neredeyse asgari ücretten kiraya veriliyor. Öğrenciler ise 2 kişilik odaları 6, 7 öğrenci bir araya gelerek kiralarken, böylelikle masrafı azaltmaya yöneliyorlar. Uzmanlar ise bir odanın birden fazla kişiye kiralanmasının yurt ya da apart statüsüne gireceğini bunun da denetim ve izne tabi olduğuna dikkat çekiyor. Hukukçular, vatandaşların binalarında bu şekilde izinsiz yaşayanlar olduğunu tespit etmeleri durumunda kaymakamlığa şikayette bulunmalarının hem ev sahipleri, hem öğrenciler için sıkıntı yaratacağı uyarısında bulunuyor.

“YURT STATÜSÜNDE”

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bir odada 3-4 kişi kalmasının yasak olmadığını ancak bu durumda kalınan yerin statüsünün yurt ya da pansiyon olması gerektiğini belirtti. Aşa, “Bu da izin ve denetime tabidir. Vatandaşlar, binalarında bu şekilde izinsiz yaşayanlar olduğunu tespit etmeleri durumunda kaymakamlığa şikayette bulunabilirler” dedi.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, konuyu uzun ve kısa süreli sözleşmeler şeklinde ayırmak gerektiğini söyledi. Kiraz, “Uzun süreli kira sözleşmeleri 6 ay ve daha uzun süreli kira sözleşmeleri olup özel hükümlere kısa süreli yani günlük, haftalık, sezonluk kiralama ise genel hükümlere tabi olacaktır. Yine eğer kiralama eğer bir apartman veya sitede yapılıyorsa ve kısa süreli ise diğer tüm kat maliklerinin yüzde 100 onayı şarttır” ifadelerini kullandı.

FETÖ barınma krizini fırsat bildi! Öğrencilere senet imzalatıp tehdit ettikleri ortaya çıktı

TİCARİ İŞ KAPSAMINDA

Yargıtay, site ve apartmanlarda yapılan kısa süreli kiralamaların ticari bir iş olduğunu belirtiyor. Kiraz, bu noktada diğer kat maliklerinin kısa süreli kiralamayı kabul etmezse yapılamayacağının altını çizerek, “Yapılırsa da eski hale getirme davasını herhangi bir kat maliki açabilir. Uzun süreli kiralamalarda ise o dairede ikamet edecek tüm kiracıların mutlaka adrese kayıtlı sistemde bu adrese kaydolması ve yine yöneticiye adres ve iletişim bilgilerini sunmuş olmaları gereklidir” dedi.

Kiraz şunları söyledi:

“Yine uzun veya kısa süreli kiralamalarda eğer bir kiracı ev sahibinden izinsiz bir şekilde alt kiralama yapamaz yani kiracı bir kişi ben oda arkadaşı arıyorum diyemez bunun için mal sahibinin yazılı muvafakatnamesi şarttır, olmadığı takdirde sözleşmeye aykırılık oluşturur ve mal sahibi 30 gün içinde bu aykırılığın giderilmesini ihtar eder giderilmezse tahliye davası açarak hem kiracıyı hem de alt kiracıları tahliye edebilir.”

“FATURA KESMELİ”

Bir odanın aynı anda 3-4 kişiye kiralanmasına dair de değerlendirme yapan Kiraz, “Bir oda 3-4 kişiye kiralanabilir ancak bu konuda eğer bu kısa süreli bir kiralama ise yukarıda belirttiğimiz şartlar dışında mal sahibi veya mal sahibinden izin almışsa alt kiracının resmi mali açılış yapması, fatura kesmesi yine mesul müdür atayarak orada konaklayanları jandarma bölgesi ise jandarmaya polis bölgesi ise polise bildirmesi şarttır. Aksi halde bu yasa dışı bir faaliyet olarak kabul edilir” ifadelerini kullandı.

“YAŞAYANLAR KAYIT ETTİRİLMELİ”

Kiraz, uzun süreli kiralamalarda da mal sahibinin oda oda verdiği her kişiye sözleşme imzalatması gerektiğinin altını çizdi. Kiraz, “Hem adrese kayıt sisteminde ikamet adresi olarak burası gösterilmeli hem de o apartman veya site yönetimine o evde yaşayanlar kayıt ettirilmelidir. Uzun veya kısa süreli kiralamalarda kat mülkiyeti kanununda yer alan huzurun bozulması, evin yasadışı kullanımı (uyuşturucu, fuhuş vb.) hem kat mülkiyeti kanunu hem de borçlar kanunu kapsamında tahliye sebebidir” dedi.