NFT ilk günkü popülaritesini kaybetti  

Yayın tarihi: 3 Eylül 2023 Pazar 8:00 am - Güncelleme: 1 Eylül 2023 Cuma 7:44 pm

2014 yılında oluşturulan ilk Non-fungible token ’den bu yana özellikle 2021’de NFT’lerin popülaritesinin artması ile birlikte daha geniş kitleler Non-fungible token hakkında bilgi sahibi olmaya başladı. Non-fungible token piyasasının 2021’de yıllık işlem hacmi 17,6 milyar $ olmuş ve önceki yıla göre %21.000 artmıştı.   

Non-fungible token ’ler, bir blok zinciri üzerinde var olan ve karakteristik meta verilerinden ve tanımlama kodlarından oluşan kriptografik varlıklardır. Bu nedenle her Non-fungible token  benzersizdir ve bu durum değer kazandırır.

Bir Non-fungible token , eşdeğer bir NFT ile değiştirilemez veya takas edilemez. Buna karşılık, kripto para birimleri ve diğer değiştirilebilir tokenler birbiriyle takas edilebilir ve ticari işlemlerde kullanılabilir.

Neden ilk günkü popülaritesini kaybetti? 

Yatırımcılar arasındaki spekülasyonların artmasına bağlı olarak dijital varlıkların fiyatı arttığında suni bir fiyat artışı oluşur. NFT’lerin değeri ilk yoğun tanıtımın ardından çok hızlı artarsa da tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin azalması ile fiyatlarının düşmesi muhtemeldir.

Non-fungible token balonu olarak nitelendirebileceğimiz suni fiyat artışının bir sebebi, yeni yatırımcılar piyasaya girdiğinde yatırım ve fiyatlama konusunda gerekli bilgilere sahip olmamasına dayanır. Genellikle yatırımcılar, neye yatırım yaptıklarını kapsamlı bir şekilde anlamadıkları için fiyatları yükseltirler.

Non-fungible token balonuna örnek vermek gerekirse, Ocak 2022’de bir bilgisayar bilimleri öğrencisi, o zamanlar en büyük Non-fungible token pazarı olan OpenSea’ye 1.000 adet anlamsız özçekim (selfie) yüklemişti. Başlangıçta 3$ olarak listelenen her bir Non-fungible token ’nin fiyatı 1.200$ (o sırada 0,4 ETH eşdeğeri) ile yükselerek genç girişimci  1 milyon $ kazanç sağlamıştı.

NFT

 Patlayan   balonunun işaretleri nelerdi?

Bir Non-fungible token balonunun patladığını gösteren birkaç işaret vardır. Non-fungible token veya herhangi bir kripto para türü satın almak riskli olabilir; bu nedenle işaretleri bilmek çok önemlidir. Dikkat edilmesi gereken başlıca konular arasında,  fiyatlarının ciddi düşüşünden veya hacminin azalmasından,  satışları ve genel olarak  piyasası hakkında medyada çıkan haberlerin azalmasına kadar pek çok şey yer alır.

Fiyatlarının ciddi düşüşü

Fiyatlarının önemli ölçüde düşmeye başlaması, bir Non-fungible token balonunun patlamak üzere olduğuna dair ilk önemli işarettir. Non-fungible token fiyatları dalgalanma eğiliminde olduğundan, zaten son derece değişken olan bir piyasada fiyat düşüşünü fark edildiğinde dikkatli olmak akıllıca olacaktır. Ayrıca, bir Non-fungible token balonu fiyatlar düştüğünde otomatik olarak patlamaz; bu, daha uzun bir süreç olabilir.

İlginizi çekebilir: Star Trek ilk NFT’lerini yayınladı

İşlem hacminde azalma

Non-fungible token piyasasının sağlıklı olduğunun en önemli göstergelerinden biri günlük işlem hacmidir. İşlem hacmi uzun bir süre boyunca düşmüşse Non-fungible token ’nin patlaması muhtemeldir.

İnsanlar Non-fungible token koleksiyonlarını satış için piyasaya sürmeye başlıyorsa bu, çok fazla satıcının olduğu ve yeterli alıcının olmadığı bir senaryo olduğu anlamına gelebilir. Bu durum Non-fungible token koleksiyonun düşmesi için önemli bir sebeptir.

Medyadaki haberlerin azalması

2021 yılına dönecek olursak, o dönemde NFT’lerin popülaritesi medyada sık gündem olmasıve sosyal medyanın da bunu desteklemesi ile olmuştu. Günümüze gelindiğinde ise  eskisi kadar haber olmamaya başladı. Haberlerin azalmaya başlaması, muhtemelen fiyatlamasına olumsuz etki eder. Bu da Non-fungible token balonunun patlamak üzere olduğuna dair bir işarettir.

Balonu patladı mı?

Mayıs 2022’de Non-fungible token fiyatlarının zirve yapmasından bu yana, OpenSea Non-fungible token piyasasında işlem hacmi %99’luk  bir düşüş yaşadı. Bu da aslında Non-fungible token balonunun patladığı anlamına geliyor. OpenSea’nin, en büyük iki  pazar yerinden biri olduğunu düşünürsek, buradaki performansın  sektörünün geneli için ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılabilir. Mayıs 2022’de OpenSea 2,7 milyar $’dan fazla işlemi gerçekleştirdi. Ağustos 2022’nin sonunda,  satışlarında işlem hacmi 9,34 milyon $’a düştü.

Popülaritesindeki düşüş

Non-fungible token fiyatları, 2021’den Ocak 2022’ye kadar istikrarlı bir şekilde artıyordu. Bu dönemde, OpenSea’deki  satışlarının toplam değeri 4 milyar $’ın oldukça üzerindeydi ve bu, günümüze kadar kaydedilen en yüksek aylık işlem hacmiydi. Ancak bundan kısa bir süre sonra satışlar azalmaya başladı ve Şubat ayında işlem hacmi yaklaşık 3,75 milyar $’a kadar düştü. Mart ayında işlem hacmi daha da düşerek 2,25 milyar $ oldu.

Bu düşüşler Ocak ayından sonraki birkaç ay için nispeten istikrarlı olsa da piyasanın büyük bölümünde, Bored Ape Yacht Club, Azuki ve CryptoPunks gibi Non-fungible token koleksiyonları için fiyatlar Mayıs ayında sert bir şekilde düştü. Örneğin, Azuki  koleksiyonunun değeri 8-14 Mayıs arasında yaklaşık %50 oranında düştü. Bored Ape Yacht Club koleksiyonu aynı zaman diliminde %28 fiyat düşüşü yaşadı. CryptoPunks ve Mutant Ape Yacht Club koleksiyonlarında da benzer düşüşler meydana geldi. Kripto paralar etrafındaki piyasa duyarlılığı nedeniyle de 2022’den bu yana NFT’lerin değer kaybettiğini söyleyebiliriz. Örneğin Bitcoin, 4 Mayıs 2022’de 36.000 $ iken 11 Mayıs’a gelindiğinde 29.000 $’ın biraz altına düşmüştü.

Değer kaybediyor mu?

NFT’ler 2021’de ve 2022’nin başındaki şişirilmiş değerlerinin bir kısmını neredeyse kesin olarak kaybetti. Ancak bu, artık değerli olmadıkları anlamına gelmez. İşlem hacminde neden düşüş yaşandığını daha iyi anlamak için, finansal piyasaların geneline göz atmak gerekir.

2022 boyunca, TerraUSD ve LUNA’nın piyasa çöküşünün bir sonucu olarak kripto değerleri önemli ölçüde düştü. Kasım 2021’de, 1 Bitcoin 67.000$ değerindeydi. Ocak 2022’nin sonlarına doğru değeri yarısının altına indi. Takip eden aylarda değerinin bir kısmını geri kazansa da Mayıs sonrasında daha büyük düşüşler yaşandı.

Chery OMODA, satışlarında yeni bir zirveye ulaştı