Nazi askerini alkışlatan Kanada Parlamento Başkanı özür diledi

Yayın tarihi: 25 Eylül 2023 Pazartesi 11:38 am - Güncelleme: 25 Eylül 2023 Pazartesi 11:38 am

Kanada Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nın Başkanı Anthony Rota, 2. Dünya Savaşı’nda Naziler için SSCB’ye karşı savaşan gaziyi alkışlattığı için özür diledi.

Kanada Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nın Başkanı Anthony Rota, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin yaptığı konuşmanın ardından Nazi Almanyası saflarında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ordularına karşı savaşan 98 yaşındaki Yaroslav Hunka’yı “savaş kahramanı” olarak tanıttı ve alkışlattı.

TEPKİLER ÜZERİNE ÖZÜR DİLEDİ

Anthony Rota, gelen tepkiler üzerine ise yazılı bir açıklama yaparak pişman olduğunu belirtti ve özür diledi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Parlamento üyelerinin ve Ukrayna delegasyonunun, kendisinin Hunka’dan söz edeceğinden haberdar olmadıklarını anlatan Rota, “Kanada ve tüm dünyadaki Yahudi toplumundan özellikle özür diliyorum. Bu eylemimin tüm sorumluluğunu üstleniyorum.” açıklamasında bulundu.

BAŞBAKAN TRUDEAU: BİLGİ VERİLMEDİ, SORUMLULUĞU ÜSTLENİYORUM

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da yaptığı yazılı açıklamada, Rota’nın, Hunka’yı davet ederek parlamentoda tanıtma konusundaki tüm sorumluluğu üstlendiğini belirterek, bu konuda daha önce Başbakanlık Ofisi’ne ya da Ukrayna delegasyonuna bilgi verilmediğini bildirdi.

ERKİN ÖNCAN PAYLAŞTI

Gazeteci Erkin Öncan da sosyal medyada yaptığı yayında alkışlama görüntülerinin görüntülerini paylaştı.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Erkin Öncan, “Kanada parlamentosunda ‘Rusya’ya karşı Ukrayna’nın bağımsızlığı için savaşan’ bir 2. Dünya Savaşı gazisi ayakta alkışlandı. Yalnız, adam Hitler’in safında savaşarak ‘gazi’ olmuş bir Nazi… 🙂 Bir de ‘gazi’ diye vurgulamışlar ahahaha :)”