Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni uzay aracı Artemis'i Ay'a gönderecek.

NASA, Artemis'i pazartesi günü Ay'a göndermeyi planladıklarını açıkladı. 10 yıldır bu misyon üzerinde çalışan NASA, uzay aracı üzerinde yapılan son kontrolde herhangi bir teknik problemin olmadığını bildirdi. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Space Launch System - SLS (Uzay Fırlatma Sistemi) olarak bilinen uzay aracı, Orion isimli kapsülü Ay’ın yörüngesine taşıyacak. İçinde hiçbir astronotun bulunmayacağı Orion Ay’ın etrafında görevine devam ederken her şey plan dahilinde gelişirse, astronotlar bundan sonraki aşamalarda gönderilecek.

PAZARTESİ GÜNÜ FIRLATILACAK

SLS, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak. 29 Ağustos Pazartesi günü yerel saatle 08:33 - 10:33 arasında fırlatmanın gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Aralık ayında, Ay’a son kez insan göndermesinin 50. yıl dönümünü kutlayacak olan NASA, Ay misyonu için yeni teknolojileri kullanarak Artemis programıyla geri dönme sözü vermişti.

UZAY ARACININ DETAYLARI: EN GÜÇLÜ FIRLATMA OLACAK

BBC Bilim Editörü Rebecca Morelle, 50 yıldan uzun süre sonra Ay’a yeniden insan gönderecek olan uzay aracı ve kapsülün detaylarını araştırdı. Pazartesi günü için planlanan fırlatma, Kennedy’den bugüne kadar yapılan en güçlü fırlatma olacak. Orion Ay ve çevresinde 42 günlük bir misyonu tamamlamak üzere gönderiliyor. 10 Ekim’de San Diego açıklarında Büyük Okyanus’a inerek ilk görevini tamamlayacak.

İLK İNSANLI MİSYONDA HEDEF 2024

SLS-Orion’un insanlı ilk misyonu Artemis 2 için 2024 hedefleniyor. Ay’ın yüzeyinde 1972’den sonra ilk kez insanların ayak basacağı Artemis 3 projesi için de 2025 sonu planlanıyor. NASA henüz Artemis 2 ve 3 misyonları için astronotları belirlemedi. Ancak Ay’ın yüzeyinde nereye iniş yapılabileceğine dair detayları paylaştı. 13 bölge belirleyen NASA, ilk misyon tamamlandıktan sonra bunların arasından tercih yapacak. Asıl hedef Ay’ın sürekli karanlıkta olan ve milyarlarca yıldır oluşan donmuş su kütlelerinin olduğu tahmin edilen bölgelerini keşfetmek. Bu buzların ileride içme suyu veya yakıt olarak kullanılabileceği öngörülüyor. https://tele1.com.tr/nasa-megaroketini-nihayet-uzaya-gonderiyor-675749/
Muhabir: Gizem Özlen