Nasa megaroketini nihayet uzaya gönderiyor

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2022 Salı 7:30 am - Güncelleme: 8 Ağustos 2022 Pazartesi 8:29 pm

NASA, denetim sırasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle fırlatma tarihini sürekli ertelediği megaroketini nihayet uzaya gönderiyor.

2026 yılında Ay’a yeniden astronotlarını indirmek isteyen Amerikan uzay ajansı NASA, bu tarihi projeyi hayata geçirmek için astronotlarını Ay’a taşıyacak bir megaroket geliştirdi. Ancak bu roketin geliştirme ve test süreci beklenenden daha sorunlu geçti. Bu megaroketin fırlatma testini aylar önce yapmayı planlayan NASA, testler sırasında fırlatma aşamasına geçmeden önce ortaya çıkan sorunlar nedeniyle bu fırlatma testini defalarca ertelemek zorunda kaldı. Yaşanan bu aksilikler, projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilip geçirilemeyeceği konusunda soru işaretleri yarattı. Ancak görünen o ki Amerikan uzay ajansı sonunda tüm bu sorunları aşmayı başarmış. Çünkü megaroketin fırlatılacağı tarih nihayet açıklandı.

megaroket

 

İlk olarak insansız Ay görevi Artemis I için kullanılacak olan megaroketin ilk fırlatması, bu ay içinde yapılacak. SLS (Space Launch System) adını taşıyan devasa roket, 18 Ağustos’ta fırlatma alanına yerleştirilecek ve 29 Ağustos’ta da uzaya doğru yolculuğuna başlamak üzere kalkış yapacak. 29 Ağustos’taki fırlatma sırasında olası bir sorun çıkması ihtimaline karşı, yedek tarih olarak da 2 Eylül belirlendi. Bir sorun olduğu takdirde fırlatma 2 Eylül’e alınacak.

Ancak NASA bu kez fırlatmanın sorunsuz şekilde gerçekleşeceği konusunda kendisinden emin görünüyor. Çünkü uzay ajansı hem roketin hem de onun üzerine yerleştirilecek olan Orion kapsülünün testlerini başarıyla tamamladı ve sonunda istediği sonuçları aldı.

Galaxy A23 5G özellikleri ile şaşırttı