Naci Görür’den bir olası İstanbul depremi açıklaması daha! “Şiddeti 9 seviyesinde”

Yayın tarihi: 25 Ekim 2023 Çarşamba 7:49 am - Güncelleme: 25 Ekim 2023 Çarşamba 7:50 am

Prof. Dr. Naci Görür, ”Marmara denizinde artık deprem olacak mı olmayacak mı bunu bırakalım. Bilimsel gerçek, bu depremin olacağı yönünde” dedi. Görür, olası depremin şiddetini 9 olarak açıkladı.

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür olası İstanbul depremiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunun her 250 senede bir, ortalama olarak 7 ve üzeri deprem ürettiğini ifade edeb Görür, ”Bugün tekerrür periyodu doğmuştur” diye devam etti ve ”Marmara denizinde artık deprem olacak mı olmayacak mı bunu bırakalım. Bilimsel gerçek, bu depremin olacağı yönünde” ifadelerini kullandı. Görür, depremin İstanbul’un Avrupa yakasında 9 şiddetinde hissedileceğini belirtti.

“MARMARA BİR DEPREM DENİZİ”

Marmara Denizi’nin bir deprem denizi olduğunu ifade eden Görür, ”Deprem olduğu için, Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu o bölgede aktif olduğu için bu deniz oluşmuştur. Denizin oluşum nedeni bu bölgedeki fay hareketi ve depremlerdir. Kuzey Anadolu Fayı’nın bir özelliği var, yüzyıllardır böyle devam ediyor. Depremlerin doğudan batıya doğru taşıyor. Biz buna depremlerin göçü adını veririz” dedi.

Görür, “20. yüzyılda 1939 Erzincan depreminden sonra olan depremler: 42, 43, 57, 67, 99’de 2 tane… Bu depremler Erzincan’dan başlayıp Marmara’ya kadar geliyor. Bu depremlerin her biri yedi civarında ya da daha büyük. Doğudan başlıyor 39’da, 99’da İstanbul’un kapılarına dayanıyor. 99 depremleri olduğu zaman biz alarm verdik, İstanbul’u depreme hazırlayın diye. 99’da Kocaeli depremi oldu, onun batısında Marmara Denizi var. Kuzey Anadolu Fayı nerede bir deprem yapıyorsa, bir sonraki deprem onun batısındaki bir alan. Yani stresi transfer ederek kıra kıra geliyor. Marmara Denizi’ne dayandı şimdi ve Marmara Denizinin kırılmasını bekliyoruz.” ifadelerinİ kullandı.

MAKSİMUM 7,6 MİNİMUM 7,2

Görür, Marmara’da meydana gelmesi beklenen depremle ilgili ”Adalar’ın güneyindeki fay kilitli faydır. Kırılmasını beklediğimiz faydır. Kumburgaz Fayı var bir de, o da kilitlidir. Marmara’nın batısında olan fay ise, Tekirdağ Fayı; 1912 yılında Şarköy depreminde kırılmıştır. Deprem beklediğimiz iki fay kolu var: biri Kumburgaz Fay Kolu, ve Adalar Fay Kolu. Bu faylar kırıldığı takdirde Marmara’da minimum 7,2; maksimum 7,6’ya varacak deprem oluşacaktır.” dedi.

Uzay’da nefes kesen buluş! Mars’ta 6 saat süren deprem