Müsilaj Ege’ye ulaştı, bakanlık yeni uyandı

Yayın tarihi: 1 Haziran 2021 Salı 10:04 am - Güncelleme: 1 Haziran 2021 Salı 10:04 am

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nde oluşan deniz salyaları (müsilaj) için 300 kişilik ekiple 91 noktada denetim yaptıklarını açıkladı.

Deniz salyası (müsilaj) Marmara Denizi’ni esir aldı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ilk açıklama geldi. 300 kişilik ekiple 91 noktada denetim yaptıklarını belirten Bakan Kurum, 4 Haziran’da ‘Marmara Denizinde Müsilaj Sorunu ve Çözüm Önerileri’ çalıştayı düzenleyeceklerini belirtti.

Kurum’un sosyal medya hesabından yaptığı yaptığı açıklama şöyle:

“3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin mavi vatanlarını tehdit eden önemli sorunlardan birisi de Deniz Salyası (Müsilaj). Marmara Denizi’nde görülen ve hepimizi derinden etkileyen çevresel soruna da yine hep birlikte-ortak akılla-çözüm üreteceğiz.

Temelde Müsilaja yol açan 3 neden öne çıkıyor; Küresel ısınmanın yol açtığı deniz suyu sıcaklığındaki yükselme, denizdeki durağanlık ve kirlilik. Bakanlık olarak 300 kişilik ekibimizle Marmara Denizi’nde 91 noktayı, karada da tüm arıtma tesislerini ve kirlilik kaynaklarını denetliyoruz.

Alınan örnekleri Çevre Laboratuvarımızda inceliyoruz. Bu çalışmalarımızı yerel yönetim ve üniversitelerimizle birlikte yürütüyoruz. Bu konuda belediyelerimize büyük işler düşüyor. Çözüme herkesi dâhil ederek tüm tarafların katılımıyla 4 Haziran’da ‘Marmara Denizinde Müsilaj Sorunu ve Çözüm Önerileri’ çalıştayımızı yapacağız.”

Öte yandan deniz salyaları Ege kıyılarında da görülmüştü.

TIKLAYIN – ‘Marmara ölüyor, İstanbul kolera salgınına hazır mı?’