Muhalif aday seçimi tanımadı! Lukaşenko ilk defa konuştu

Yayın tarihi: 10 Ağustos 2020 Pazartesi 2:47 pm - Güncelleme: 10 Ağustos 2020 Pazartesi 2:47 pm

Doğu Avrupa ülkesi Belarus’ta, ülkeyi 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko’nun kazandığı açıklanan seçimlere muhalefetten itiraz geldi. Lukaşenko’nun ana rakibi olan Svetlana Tikhanouskaya, sonuçları tanımadığını açıklayıp seçimi kendisinin kazandığını öne sürdü. Tikhanouskaya, “Kendi gözlerime inanacağım, çoğunluk bizim yanımızdaydı” dedi. Aleksander Lukaşenko, seçimi kendisinin kazandığının açıklanması sonrası patlak veren protestolar için “Uygun yanıt verilecek” dedi. Lukaşenko, “Ülkemizin parçalanmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, çok sayıda muhalifin itiraz ederek sokağa dökülmesine yol açan seçim sonuçlarından sonra ilk açıklamasını yaptı. Lukaşenko, “Ülkemizin parçalanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Belarus’tan Dalaman’a inen esrarengiz yolcu kim? Lukaşenko ailesini Türkiye’ye yolladı iddiası

Belarus devlet ajansı Belta’nın haberine göre Lukaşenko, dün gece seçimleri kendisinin kazandığını açıklanması sonrasında patlak veren protestolar hakkında, “Uygun yanıt verilecek. Ülkemizin parçalanmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

MUHALEFET SONUÇLARI REDDETTİ

Muhalif adaylardan Svetlana Tihanovskaya, Lukaşenko’nun bu açıklamasından kısa süre önce düzenlediği basın toplantısında seçimleri kendisinin kazandığını savunarak barışçıl yoldan iktidar değişimi çağrısı yapmıştı. “Kendi gözlerime inanacağım, çoğunluk bizim yanımızdaydı” ifadelerini kullanan Tikhanouskaya, seçimde ‘yaygın hile yapıldığını’ belirtmiş, ‘barışçıl bir iktidar değişimi için çalışmak üzere’ ekibiyle ülkede kalacaklarını ve bu konuda yetkililerle görüşmeye çalışacaklarını söylemişti.

‘BARIŞÇIL İKTİDAR DEĞİŞİMİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ’

Başkent Minsk’te basın toplantısı düzenleyen Tikhanouskaya, “Kendi gözlerime inanacağım, çoğunluk bizim yanımızdaydı” ifadelerini kullandı. Seçimde ‘yaygın hile yapıldığını’ savunan Tikhanouskaya, barışçıl bir iktidar değişimi için çalışmak üzere ekibiyle ülkede kalacaklarını ve bu konuda yetkililerle görüşmeye çalışacaklarını söyledi.

Belarus’ta dün düzenlenen seçimler Batı basınında, Lukaşenko’nun 26 yıllık iktidarına karşı en büyük meydan okuma olarak niteleniyordu. İlk resmi sonuçların Lukaşenko’nun ezici zaferine işaret etmesi sonrasındaysa, çok sayıda muhalif sokağa döküldü ve başkent Minsk’te polisle çatışma çıktı. Seçim komisyonu ise bu sabah Lukaşenko’nun yüzde 80, Tikhanouskaya’nın yüzde 9.9 oranında oy aldığını açıkladı.