Muhabir sormadı Bakan sessiz kaldı! 1,5 milyar euroluk suskunluk

Yayın tarihi: 11 Kasım 2022 Cuma 11:42 am - Güncelleme: 11 Kasım 2022 Cuma 11:42 am

Ankara-İzmir YHT Hattı ihalesini alan firma 1,5, milyar euro fazladan ücret talep etti. Danıştay’ın ‘iptaline gerek yoktur’  kararı verdiği ihale hakkında Ulaştırma Bakanlığı açıklama yapmadı. Bakan Karaismailoğlu ile konuşan Gazeteci Gonca Şenay, ihale hakkında tek bir soru sormadı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Hürriyet gazetesinin yeni Ankara Temsilci yardımcısı Gonca Şenay’a bakanlığının projelerini anlattı. Türkiye’nin her yerini demiryollarıyla donatacaklarını söyledi.

Bakan Adil Karaismailoğlu açıklamalarında İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren projesiyle de ilgili bilgi vererek bu projenin 2.3 milyar Euro’ya mal olacağını söyledi.

Ancak gazeteci Gonca Şenay, Hürriyet’teki ilk haberinde bu projede yaşanan usulsüzlükleri Bakan Adil Karaismailoğlu’na sormadı.
İzmir- Ankara Yüksek Hızlı Tren ihalesiyle ilgili yaşanan usulsüzleri ilk olarak Odatv Genel Yayın Yönetmeni Toygun Atilla gündeme getirdi.
Toygun Atilla ihalenin şekli ve finansman durumuyla ilgili iki yazı kaleme alarak gündeme taşıdı.

1,5 MİLYAR EURO EK ÖDENEK İSTEDİLER!

Ardından gazeteci Barış Yarkadaş, canlı yayında ihaleyi kazanan firmanın ihalenin dövizle yapılmasına rağmen dövizdeki artışı bahane gösterip ekstra 1,5 milyar euro ek ödenek istediğini yazdı.

BAKAN SESSİZ

Ortaya belgeleriyle konulan bu olay sonrası Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise sessiz kalmayı tercih etti. Projenin çalışmasına ne zaman başlanacağı ise belirsizliğini koruyor.

DANIŞTAY İNCELEMEDEN KARAR VERDİ!

ERG firmasının Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesiyle ilgili rakip firmaların açtığı davayı Danıştay ihale dosyasını incelemeden ‘iptaline gerek yoktur’ kararı verdi.

Katıldığı bir TV programında ERG İnşaat’a kamu ihalesi verilir gibi rant yaratıldığını belirten Yarkadaş, “Ankara İzmir Hızlı Tren yolu ihalesi 6 Ekim 2020’de ihalesi yapılıyor ve 2 milyar 162 milyon euro bedel ile bu İngiltere merkezli şirket (ERG) ihaleyi alıyor. Bakanlık, AB ihale kuralları usulünce yapılması gereken ihaleyi bizim kamu ihale kanununa göre yapıyor.” demişti.

“HAZİNE ALMIŞ OLSA YÜZDE 1 FAİZ ÖDEYECEKTİK”

Yarkadaş milletin cebinden alınan miktara dikkat çekerek, “Biz şu anda bu anlaşma yüzünden 345 milyon euronun yıllık faizini ödemeye başladık. Eğer bunu hakikaten Hazine almış olsaydı biz yüzde 7 değil, yüzde 1 civarında bir faiz ödeyecektik.” ifadelerini kullanmıştı.

ERG İnşaat’ın Euro üzerinden anlaşma yaptığını belirten Yarkadaş, “2 milyar 163 milyon euroya bu ihaleyi alan ERG adlı firma 1 buçuk milyar euro daha ekstra para istiyor ‘Euro dalgalandı, benim maliyetlerim arttı’ ama bu gerçekçi değil siz sözleşmeyi euro üzerinden yapmış.” şeklinde konuşmuştu.

“BUNA ONAY VERMEYİN VATADANŞIN PARASIDIR”

Yarkadaş,  Danıştay’ın kararına da şöyle isyan etmişti:

“Danıştay 13. Daire, Bakanlığa yazıyor ‘Dosyanın sürecini anlatın’ diye oysa klasörlerin tamamını istemesi gerekirdi. Danıştay, ihale kurallarıyla, sözleşme kurallarını birbirine karıştırıp hatalı bir karar veriyor. Buna onay vermeyin bu vatandaşın parasıdır.”

11 yıldır bitirilemeyen ihale 3’üncü kez aynı şirkete verildi!