Moskova’nın özeti: Esad’ı 10 Mayıs’ta Erdoğan ile buluşturma çabası

Yayın tarihi: 27 Nisan 2023 Perşembe 12:25 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2023 Perşembe 12:25 pm

TELE1 Programcısı Hüsnü Mahalli, Moskova’daki dörtlü Suriye zirvesinin temel amacının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı 10 Mayıs’a yakın bir tarihte buluşturmayı amaçladığını söyledi.

TELE1 Programcısı Hüsnü Mahalli, TELE1 Genel Koordinatörü Murat Taylan’ın sunduğu Gün Başlıyor programına canlı bağlantıyla katıldı. Hüsnü Mahalli, dün Rusya’nın Başkenti Moskova’da Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları ve istihbarat başkanlarının bir araya geldiği dörtlü Suriye zirvesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Hüsnü Mahalli, dörtlü zirvenin AKP iktidarının dış politikadaki hatalı politikalarından vazgeçmek zorunda olmasının bir sonucu olduğunu söyledi. AKP’nin Suriye yönetimini düşman ilan eden politikasından vazgeçmesinden sonra Suriye yönetiminin AKP iktidarı ile görüşmeyi kabul ettiğini belirten Mahalli şunları söyledi:

“Şimdi ne oldu? Gittik yalvardık barıştık. Onlar da dedi ki tamam barışalım ama bölgede yeni bir düzen var. Sen önce Esadla barışacaksın. Çünkü senin askerin Suriye’de. Senin askerin Irak’ta, senin askerin Somali’de, senin askerin Libya’da. Dolaysıyla Esadla barışmazsan olmaz. Ne dedi Erdoğan gitti Putin’e: Abi beni buluştursana Esad’la. Bunu kendisi söyledi, biz söylemedik. Esad da dedi ki ‘Tamam barışırım. Ben unuturum bütün şeyleri ama şartlarım var. Bir, Akdeniz’i çek. İki, İdlib. Türk ordusunun korumasında olduğu için ve orada da Terör Örgütü Nusra olduğu için bizi İdlib’i geri alma kavgamızda sen karışma. Yani Türkiye ile biz karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Böyle bir derdimiz yok. Üçüncüsü, bunlar olduktan sonra sen Suriye’de Suriye Devleti’ne karşı savaşan 50 bin 60 bin 70 bin militana verdiğin desteğe son ver. Çayını, kahvesini, şekerini, tankını, topunu verme artık. Üç tane şart. Bunlar yerine gelirse otururuz mülteciler konusunu da çözeriz, PYD/YPG meselesini de çözeriz, hepsini çözeriz, dört dörtlük dost ve kardeş ülke oluruz. Esad’ın kendi açıkladığı şeyler bunlar. Tamam şimdi Erdoğan da diyor ki yaparız. O da diyor ki yok yaparız diye olmaz. Yapacaksın. Önce yapacaksın sonra buluşacağız.”

ASKERİ OPERASYONLAR GÖRÜŞMELERİ SEKTEYE UĞRATIYOR

Hüsnü Mahalli, Suriye’deki askeri operasyonların görüşme sürecini sekteye uğrattığını söyledi. Mahalli, “Ve nitekim 27 Aralık’ta savunma bakanlarının ilk toplantısı oldu. Sonrasında da dışişleri bakan yardımcılarının toplantısı oldu Mart’taydı. Bu en son da savunma bakanları bir daha bir araya geldi. Sözde dışişleri bakanları bir araya gelmesi gerekiyordu ay sonu. Öyle gözükmüyor, çünkü anlaşamıyorlar. Hani dedim ya operasyon. Hem sen orada oturmuşsun çözelim çözelim dost olalım ama öbür taraftan da operasyon yapıyorsun, pratikte bir şey yapmıyorsun” ifadelerini kullandı.

DÖRTLÜ ZİRVE ERDOĞAN VE ESAD’I BİR ARAYA GETİRMEYİ HEDEFLİYOR

Mahalli, dörtlü zirvenin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı bir araya getirmeyi amaçladığını söyledi. Mahalli, “Liderleri bir araya getirmeye çalışıyor Putinle İran Cumhurbaşkanı Reisi. Reisi, dört gün sonra Şam’a gidiyor Esad’la görüşmeye bu konuda yani Abi tamam sizi bir araya getirelim Erdoğanla. Putin, Esadla telefon görüşmesi yapıyor. Bugün Putin Erdoğanla bir telefon görüşmesi yapacak” dedi.

Murat Taylan bu ifadeler üzerine, “Bütün bunlar 14 Mayıs’tan önce Erdoğan – Esad görüşmesi için mi devredeler?” şeklinde bir soru yöneltti.

Hüsnü Mahalli bu soruya, “Evet, yoğun olarak, büyük ölçüde evet. Yani, Ankara’nın planına göre 10 Mayıs gibi, seçimden üç dört gün öncesine yani tantana olsun diye ve Erdoğan çıkıp diyecek işte bitti anlaştık kardeşiz. İşte mültecileri de hallediyoruz filan gibi yani kendi hesaplarına göre yüzde iki mi üç mü ne kadar etkiler seçmeni filan gibi bir hesap yapıyorlar” şeklinde yanıt verdi.

ESAD NE DİYOR?

Murat Taylan’ın Beşar Esad’ın Recep Tayyip Erdoğanla görüşme konusuna nasıl yaklaştığını sorduğu Hüsnü Mahalli, “Esad buluşmam diyor. Demin söylediğim koşullarda -Arap medyasının, Suriye medyasının yazdığına göre- adım atması, söz değil. Yani çekileceğim demek yerine çekmeye başlasın. Yani atıyorum beş bin çeksin. Ya da İdlib’de şunu yapsın. Ya da Suriye muhalefetinin ordusu yani adı üzerinde Suriye Milli Ordusu ama Ankara’da kurulmuş. Komik olan da bu. Onların ofislerini kapatın. Adamlarını Katar’a gönderin” ifadeleriyle yanıt verdi.

‘Esed’den ‘Esad’a doğru! MİT Başkanı Fidan ve Bakan Akar Suriye ile ‘normalleşmeyi’ görüştü