Microsoft, Google’ı bitirecek bir yazılıma sahip olabilir

Yayın tarihi: 12 Ocak 2023 Perşembe 7:00 am - Güncelleme: 11 Ocak 2023 Çarşamba 11:47 am

Microsoft, 2019 yılında ChatGPT’e yaptığı 1 milyar dolarlık yatırım sayesinde çok yakında Google’ı tarihe gömecek bir yazılıma sahip olabilir.

Bildiğiniz gibi son dönemde yapay zeka tarafında önemli gelişmeler yaşanıyor. Öyle ki artık insanlardan ayırt edilemez yapay zeka yazılımları ortaya çıkmaya başlamış durumda. Birkaç ay önce gündemi meşgul eden Google LaMDA bunun en net örneklerinden biri. Son dönemde adından en çok söz ettiren yapay zeka programı ise ChatGPT.

OpenAI tarafından geliştirilen bu chat botu, bir insan tarafından yazılmadığı anlaşılmayacak kadar insansı metinler yazıyor ve sohbetler gerçekleştiriyor. 2022’nin kasım ayında kullanıma sunulan bu chat bot, bu yeteneği sayesinde kısa süre içinden adından söz ettirmeyi başardı ve yapay zekanın ne noktaya geldiğinin göstergesi olarak karşımıza çıktı.

ChatGPT

ChatGPT’nin bu yükselişi OpenAI’ı bir anda göz önüne taşırken, bu girişime yatırım yapan yatırımcıların da yüzünü güldürdü. OpenAI’a yaptığı yatırımın karşılığını almaya başlayan bu şirketlerden biri de Amerikalı teknoloji devi Microsoft oldu.

 

2015 yılında aralarında Sam Altman ve Elon Musk gibi önemli isimlerin bulunduğu bir grup girişimci tarafından kurulan OpenAI, 2019 yılında Microsoft’tan 1 milyar dolarlık önemli bir yatırım aldı. O dönemde Microsoft’un henüz ortada somut bir işi olmayan bir girişime 1 milyar dolar gibi ciddi bir yatırım yapması büyük bir kumar olarak görülüyordu. Ancak bugün geldiğimiz noktada, bu kumar tutmuş gibi görünüyor.

Çünkü eldeki en gelişmiş yapay zekalardan biri olan ChatGPT, Microsoft’u arama motoru pazarında Google’ın önüne geçirme potansiyeline sahip. Microsoft’un OpenAI’ya yaptığı yatırımın detaylarına bakınca görüyoruz ki bu yatırım Microsoft’a ChatGPT’yi arama motoru Bing’de kullanma hakkı kazandırmış. Yani anlayacağınız Microsoft’un bugüne kadar Google’ın gölgesinde kalan arama motoru Bing, çok yakında çok daha gelişmiş bir arama motoru haline gelerek Google’ı geride bırakabilir.

Ayrıca OpenAI’ın yıllık gelirinin de 2024’te 1 milyar doları aşması, sonraki yıllarda da katlanarak büyümesi bekleniyor. Bu girişimin önemli yatırımcılarından olan Microsoft, buradan da önemli bir gelir kapısı açmış olacak.

ChatGPT, hackerların eline düştü