MHP’li Silivri Belediyesi’nin temizlik işçilerinin grevinde arbede çıktı

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2023 Çarşamba 5:03 pm - Güncelleme: 23 Ağustos 2023 Çarşamba 5:06 pm

Silivri Belediyesi‘nin temizlik ve çöp işlerinde çalışan emekçiler tek sorunlarının maaş olduğunu belirterek greve çıktı. Zabıta ekipleriyle çalışanlar arasında arbede de yaşandı.

MHP’li Silivri Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde çalışan yaklaşık 100 kişi, maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek, bu sabah itibarıyla grev başlattı. Eylem yapılan alanda polis ekipleri yoğun güvenlik önlemi alırken zabıta ekipleriyle çalışanlar arasında arbede yaşandı.

Müdürlük binasının önünde toplanan belediye çalışanları maaşlarında düzenleme yapılana kadar eyleme devam edeceklerini açıkladı. Polis eylem yapılan alanda yoğun güvenlik önlemi alırken, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz yaşanan olayla ilgili yazılı açıklama yaptı.

“ARABA ARKASINDA ÇALIŞANLAR MAĞDUR”

Greve çıkan personel adına açıklamada bulunan Murat Memiş şunları söyledi:

“Bizim derdimiz Belediye ve Başkanımızla değil. Senelerdir çoluk çocuğumuzun rızkı için gece saat 03.00’te kalkıp evimizden arabalarımıza biniyoruz. Bölgemizi gider toplar, tertemiz çıkarız. Ne başkanımıza, ne yardımcılarına, ne müdürümüze laf getirmeyecek şekilde işimizi yapıyoruz.

Şu an geldiğimiz durumda artık herkes geçinemiyor. Aldığımız maaşlar yetersiz. Araba arkasında çalışan insanlar mağdur. Çoğu evinden çıkma durumuna gelmiş. Ev sahibiyle tartışmak durumunda. Kiminin eşi çalışıyor, evde çocuğunu bırakıyor. Tek istediğimiz sosyal haklarımızı alarak insan gibi yaşamak. Başka bir derdimiz yok.

Başkanımızı seviyor, değer veriyoruz. Çalışmalarını takdir ediyoruz. Ama senelerdir hakkımızı alamıyoruz. Tek problemimiz: maaş. Başka sıkıntımız yok. Huzurlu çalışıp, herkes çoluk çocuğuna bir parça ekmek götürmek istiyor. Kimseyle bir problemimiz yok.

Silivri’yi seviyor, Silivri’de yaşamayı da seviyoruz. Başkanımızı, çalışma arkadaşlarımızı, müdürümüzü seviyoruz. Son ana geldik. Kiralar olmuş 10 bin TL. 12-13 bin TL maaşla kimse ev geçindirmemizi beklemesin. Direksiyonda huzurlu bir şekilde çalışabilmesi için bu insanların en az 20 bin lira alması lazım.

“İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Sendikanın Silivri Belediyesi ile yapmış olduğu sözleşmeden bizim haberimiz yok. Sendika kendi temsilcisini seçmiş, atamış, şeylerini kendi bildirmiş biz sadece maaş bordrosunu gördük. Çoğumuz ilkokul mezunu.

Bunların haricinde bizim sosyal yaşantımızın olması gerekmiyor mu? İnsan gibi yaşamak bu insanların hakkı değil mi? Pandemide kimse dışarı çıkamazken bile bu pisliğin içinde çalıştık. Çoğumuz hasta olduk, araçtan düşüp ölen oldu. Kanser olan var. Bunları kimse görmedi.

Şimdi kötülük yapmıyoruz, hakkımızı istiyoruz. İnsan gibi yaşamak istiyoruz.”

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Bilindiği üzere özel ya da kamu işyerlerinde işçi-işveren ilişkileri, çalışma hayatını düzenleyen İş Kanunu, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu ve diğer yasalar çerçevesinde yürütülmektedir. Silivri Belediyemiz, çalışma barışına her daim önem veren bir anlayışla, işveren olarak şehrimizde yaşayanlara hizmet götürmekle görevli çalışanlarının emeklerine saygıyı önceliklemiş ve bütçe imkanlarının el verdiği oranda Toplu İş Sözleşmeleri ile belirlenen ücret ve diğer sosyal haklarını tamamıyla ve zamanında ödemiştir. Ülkemizin son zamanlarda yaşanan pandemi, savaş, sel, yangın ve deprem gibi felaketlere bağlı olarak karşı karşıya kalınan ekonomik hayattaki sorunların neticesinde ortaya çıkan hayat pahalılığı, herkesi olduğu gibi çalışanlarımızı da etkilediği bir gerçektir. Ekonomik hayattaki bu gelişmelerin aynı zamanda kurumları ve belediyeleri de etkilemesi kaçınılmazdır” dedi.

Sputnik’te grev başladı! ‘İşten atılanlar geri alınsın’