Merkez Bankası’ndan beklenen açıklama Saray’dan geldi! Kapalıçarşı’dan ne taşınıyor?

Yayın tarihi: 12 Nisan 2023 Çarşamba 11:29 am - Güncelleme: 12 Nisan 2023 Çarşamba 11:43 am

Merkez Bankası’nın her gün demir kasalarla Kapalıçarşı‘ya 5 milyar TL götürdüğü ve ortalama 260 milyon dolar topladığı iddiasıyla ilgili ilk açıklama Saray’dan geldi.

Döviz arzında yaşanan sıkıntı ve uygulanan sıkı gözetim kuralları nedeniyle son dönemde özel şirketlerin ve yüklü döviz borcu olan kişilerin yeniden gözdesi olan Kapalıçarşı’ya iddiaya göre Merkez Bankası da ‘müdavim’ oldu. Merkez Bankası’nın her gün kasalarla 5 milyar TL civarında bir parayla Kapalıçarşı’daki 4-5 döviz bürosunu ziyaret ettiği ve karşılığında 260 milyon dolar topladığı öne sürüldü.

Gözler Merkez Bankası’na çevrilirken konuyla ilgili ilk açıklama Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ‘Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden geldi. Açıklamada “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kapalıçarşı’da doğrudan herhangi bir döviz alım satımı işleminde bulunmadığı gibi, haberlere konu olan görsellerde herhangi bir TCMB çalışanı bulunmamaktadır” denildi.

‘ÖZEL ŞİRKET ARAÇLARI’

Açıklama şöyle: “Bahse konu araçlar, gün sonunda Kapalıçarşı’da kuyumcu ve döviz bürolarının kasalarında tutmak istemedikleri nakit veya altınların taşınması için kullanılan özel şirket araçlarıdır. Araçlardaki ‘Kamu hizmeti aracıdır’ yazısı, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın gördüğü lüzuma binaen bulundurulmaktadır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kapalıçarşı’da doğrudan herhangi bir döviz alım satımı işleminde bulunmadığı gibi, haberlere konu olan görsellerde herhangi bir TCMB çalışanı bulunmamaktadır. ’Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, her gün Kapalıçarşı’dan resmi araçlarla döviz topluyor’ iddiası doğru değildir.”

Merkez Bankası Kapalı Çarşı’ya muhtaç kaldı! Demir sandıklarla gelip dolar topluyorlar