Merkez Bankası’na göre gıda fiyatları düştü!

Yayın tarihi: 6 Eylül 2022 Salı 12:04 pm - Güncelleme: 6 Eylül 2022 Salı 12:04 pm

Merkez Bankası, paylaştığı verilerle sık sık gündeme gelen ve güvenilirliği her geçen gün biraz daha sorgulanan TÜİK’in enflasyon verilerini değerlendirdi. Banka, enerji enflasyonun düştüğünü iddia etti.

AKP iktidarının politikaları sebebiyle ekonomik kriz derinleşmeye devam ederken, enflasyonda durdurulamaz bir hızla artmaya devam ediyor. Bağımsız ekonomistlerden oluşan ENAG’a göre enflasyon yüzde 180’e ulaşmışken güvenirliği her geçen gün sorgulanan TÜİK, enflasyonu yüzde 80 olarak açıkladı.

İktidarın faiz söyleminin arkasında duran Merkez Bankası, TÜİK’in verilerini kabul ederek rapor yayımladı. Banka, rapora göre enerji ve gıda fiyatlarının düştüğünü iddia etti.

Yayınlanan raporda, “Tüketici fiyatları Ağustos ayında yüzde 1,46 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,61 puan yükselişle yüzde 80,21 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, tüketici yıllık enflasyonu enerji ve gıda gruplarında gerilerken diğer gruplarda yükselmiş, enflasyondaki artışa en belirgin katkı temel mal ve hizmet gruplarından gelmiştir. Temel mal grubunda yıllık enflasyon tüm alt gruplarda yükseliş kaydetmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Gıda fiyatlarındaki artış etiketlere yansırken Merkez Banka’sı raporunda, “Gıda grubunda yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada taze meyve ve sebze fiyatları öncülüğünde düşüş kaydederken, işlenmiş gıdada yükselmeye devam etmiştir” ifadelerine yer verdi.

TÜİK’e göre enflasyon Ağustos’ta yüzde 1,46 artarken yıllık enflasyon ise yüzde 80.2 olarak belirlendi. ENAG Ağustos enflasyonunun yüzde 5,86 arttığını hesaplarken yıllık enflasyonu da yüzde 181,37 olarak belirledi.

TÜİK ile ENAG arasında enflasyon oranındaki fark yüzde 100!