Merkez Bankası Nass dedi Dolar tarihi rekor kırdı

Yayın tarihi: 22 Eylül 2022 Perşembe 2:01 pm - Güncelleme: 22 Eylül 2022 Perşembe 2:40 pm

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Para Politikaları Kurulu’nun toplantısında alınan kararla faiz 100 puan indirilerek yüzde 12’ye düşürüldü. Faiz kararı sonrası dolar 18,40 ile rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 12’e çekti.

Erdoğan’ın ısrarlı faiz kararına tepki yağıyor!

DOLAR REKOR KIRDI

Amerikan Merkez Bankası (FED) 75 baz puan faiz artışı kararı aldıktan sonra güçlenen dolar Türk Lirası karşısında değer kazanarak 18,38 liraya yükselerek rekor kırmasından sonra 18,35 seviyelerinde seyretmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz karar sonrası dolar tarihi bir rekor daha kırarak 18,40 seviyesine kadar yükseldi. Sonuç olarak dolar son 4 günde 18,22’den 18,40’a fırlamış oldu.

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI

Karar metninde “Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler azalan dış talebin etkisiyle iktisadi faaliyette ivme kaybının devam ettiğine işaret etmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması önem arz etmektedir” denildi ve “Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 100 baz puan düşürülmesine karar vermiş, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir” ifadelerine yer verildi.

CHP’den dolar tepkisi: Az gidildi, uz gidildi

YILIN İLK FAİZ İNDİRİMİ GERÇEKLEŞMİŞTİ

Banka bir önceki toplantıda politika faizini değiştirerek yüzde 13’e indirmişti.

BEKLENTİLER SABİT TUTACAĞI YÖNÜNDEYDİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TCMB’nin faiz kararına ilişkin tahmininde TCMB’nin Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasına kadar faizleri sabit tutmasını beklediklerini dile getirdi. Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’nın emtia fiyatları, enflasyon ve artan faiz oranlarına ilişkin webinarda konuşan Fitch yetkilisi, Türkiye’de faizlerin seçimlerden sonra artırılmasını beklediklerini söyledi.

Reuters anketinde bu ay için beklenti politika faizinin yüzde 13’te sabit tutulacağı yönünde olurken, azınlıkta faiz indirimi tahmini de yer aldı.

Bloomberg HT anketinde ise faiz indirimi beklentisi öne çıktı. 17 kurumun katıldığı ankette 9 kurum indirim bekliyor. Kurumların 8’i 100 baz, biri ise 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi açıkladı.

 

Merkez Bankası 7 ay sonra faiz indirdi!