Merkez Bankası 2022’de tutturamadığı enflasyon hedefine 2023’te de devam edecek!

Yayın tarihi: 30 Aralık 2022 Cuma 12:21 pm - Güncelleme: 30 Aralık 2022 Cuma 12:26 pm

Tahmin ve hedeflerini tutturamayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2022 yılında rekor kırarak yüzde 85’e yüklesen enflasyon hedefini 2023 yılında da yüzde 5’te sabit tuttu.

Merkez Bankası (TCMB), ‘2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi’ başlıklı metni açıkladı. Geçmiş yıllarda ‘Para ve Kur Politikası Metni’ adıyla yayımlanan metnin adı ‘Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi’ olarak değiştirildi. Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı ‘2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi’ başlıklı metinde TL mevduatın payının yüzde 60’a çıkarılması ve fonlamada swap yerine açık piyasa işlemlerinin payının artırılması hedefleri öne çıktı.

Metnin ‘temel çerçeve’ bölümünde politikalar 10 maddede sıralandı:

1. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Bu amaç doğrultusunda, sahip olunan tüm araçlar kullanılmaya devam edilecektir. Kalıcı fiyat istikrarını destekleyici bir unsur olarak finansal istikrar gözetilecektir. TCMB’nin bütünleşik politika çerçevesi olan Liralaşma Stratejisi güçlendirilerek uygulanmaya devam edilecektir.

2. Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, Hükümet ile birlikte belirlenen orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korunmuştur. Enflasyon Raporu’nda açıklanan tahminler ara hedef olarak kullanılarak, para politikası enflasyonu orta vadeli hedefine kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır.

3. TCMB’nin temel politika aracı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranıdır. Piyasa faizlerinin politika faizleriyle uyumlu seyretmesi sağlanarak parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyici politikalar sürdürülecektir.

Erdoğan ve Nebati’nin açıklamaları kafaları karıştırdı! Enflasyon inecek mi çıkacak mı?

MEVDUATTA LİRALAŞMA HEDEFİ YÜZDE 60

4. Liralaşma Stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikalar, bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafında Türk lirasının (TL) ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirilerek kullanılmaya devam edilecektir. Bu kapsamda, 2023 yılının ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefi yüzde 60 olarak belirlenmiştir. Bankaların fonlama, teminat ve kredi kanallarını kullanım imkânları liralaşma hedefleri doğrultusunda kalibre edilecektir.

5. TL likidite yönetiminde Açık Piyasa İşlemleri (APİ) kanalıyla yapılan fonlamanın payı kademeli bir şekilde artırılacak ve APİ, fonlamanın temel unsuru haline getirilecektir.

6. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayı artıran faaliyetler, 2023 yılında öngörülen enflasyon patikasıyla uyumlu bir şekilde, hedefli kredi politikaları ile desteklenecektir.

7. Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek ve döviz kurları, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacaktır.

8. Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından döviz rezervlerinin güçlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, rezerv kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve rezervlerin artırılmasına devam edilecektir.

9. Dijital Türk Lirası Ağı üzerinde ilk ödemeler başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu, 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımları ile genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara geçilecektir.

10. TCMB, şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda politika iletişimine ve veri paylaşımına devam edecektir.

 

ERDOĞAN VE NEBATİ KAFA KARIŞTIRDI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı asgari ücretini açıklarken kullandığı “Enflasyonun durumuna göre yıl ortasında yeniden düzenleme yapabiliriz” demişti. Erdoğan açıklamalarında “Enflasyonun yıl ortasında yüzde 30,  yıl sonunda ise yüzde 20 seviyelerine gerileyeceğini söylemişti. Bakan Nebati ise enflasyonun “belinin büküldüğünü” iddia ederek, 2023 seçimlerine tek haneli enflasyonla gidileceğini ileri sürdü.