Merdan Yanardağ’dan Murat Kurum’un ÇED savunmasına tepki: Yanlışlıkla bakan yapılmış olabilir mi?

Yayın tarihi: 22 Şubat 2024 Perşembe 10:21 pm - Güncelleme: 22 Şubat 2024 Perşembe 10:24 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP’nin İBB adayı Murat Kurum‘un İliç eleştirilerine yönelik “ÇED raporuyla, toprak kaymasının ne alakası var?” yanıtına tepki gösterdi. Yanardağ, “Yanlışlıkla bakan yapılmış olabilir mi?” dedi.

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde Erzincan İliç’teki altın madeninde Anagold firmasına Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu vermesi hakkında yapılan eleştirilere “ÇED raporuyla, toprak kaymasının ne alakası var?” yanıtını verdi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ’18 Dakika’ programında Kurum’un savunmasına tepki gösterdi. Yanardağ, yaşanan durumun toprak kayması değil maden faciası olduğunu belirtti.

‘YANLIŞLIKLA BAKAN YAPILMIŞ OLABİLİR Mİ’

“Ne ilgisi var?” diye soran Yanardağ, “Mesela Murat Kurum’un Kuzey Kutbu’ndaki ekolojik hayatın özelliklerine ilişkin bir alim olmasıyla ilişkisi olabilir mi bunun? Böyle bir laf edilebilir mi? Murat Kurum, Mars’tan yeryüzüne düşmüş ve dünyada ilk kez geldiği bu ülkede yanlışlıkla bakan yapılmış olabilir mi?” diye konuştu.

‘İSTANBUL’DA ADAY GÖSTERİLMESİ SİYASAL AYIPTIR’

ÇED’in açılımının çevre, etki, değerlendirmenin kısaltılmışı olduğunu vurgulayan Yanardağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çevresel etkiyi değerlendiriyorsunuz. Diyorsunuz ki bu altın madeninin çıkartılması çevreyi nasıl etkiler? Verilen rapor şu: Çevreyi olumsuz etkilemez. Çıkarabilirsiniz demektir. Böyle bir laf eden kişinin İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olarak gösterilmesi siyasal ayıptır. Bence Murat Kurum, İliç’te yakınlarının kaybeden -umarız hayattadırlar, umarız kurtarılırlar bunu gönülden isterim o insanların kurtarılmasını- bir kere ailelerinden özür dilemelidir. Mensubu olduğu hükümetin yarattığı bir faciadır o. ‘Ne ilgisi var’ demiş ya. Benim ilgim var o zaman”

MURAT KURUM NE DEMİŞTİ?

Anagold firmasına Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu veren AKP’nin İstanbul adayı Murat Kurum, İliç’te yaşanan maden faciasına ilişkin şunları söylemişti:

“İliç’teki kaza sonrasında dönemin çevre bakanı ÇED raporu verdi, bundan oldu diyorlar. Çevre Bakanlığı çevre faaliyetini, çevreye olan etkisi var mı yok mu buna bakar. Her şey kuralına göre olur bozan varsa da gereği yapılır. Bakanlık bu işletmenin sorunu var mı yok mu buna bakar. Faaliyet izni veremez. 135 kez denetlemişiz, ve bu iletmeyi de kapatmışız 3 ay. 2008’den beri ÇED’i var buranın. Birim artırmak istiyorum demiş, sorun olup olmadığının bildirilmesini istemiş. 21 kuruldan görüş aldık ve şu tedbirleri alırsanız çevresel açıdan sorunu yoktur demişiz. İlgili bakanlıktan da faaliyet izni almış. Şimdi oraya siz ÇED verdiğiniz için burası kaydı diyorlar ÇED raporu ile toprak kaymasının ne ilgisi var.”

 

Murat Kurum’u ÇED raporu yalanladı: ÇED raporuyla, toprak kaymasının ne alakası var?

Kaynak: TELE1