Merdan Yanardağ’a gözaltıya gazetecilerden tepki yağdı: İntikam hamlesi

Yayın tarihi: 26 Haziran 2023 Pazartesi 3:44 pm - Güncelleme: 26 Haziran 2023 Pazartesi 7:48 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ‘ın kırpılarak servis edilen yayındaki sözleri nedeniyle gözaltına alınmasına gazetecilerden tepki yağdı. Gazeteci Musa Özuğurlu gözaltıyı ‘intikam’ hamlesi’ olarak değerlendirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı açıklamaları kırpılarak paylaşılıp hedef gösterilen TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında soruşturma başlattı. Canlı yayında polislerin kanala geldiğini kaydeden Yanardağ, konuşmasının ardından gözaltına alındı.

Yanardağ, TELE1’e kumpas kurulduğunu belirterek “Geçen hafta salı günü yani 6 gün önce 4 Soru 4 Yanıt programında yaptığım değerlendirme 6 gün sonra bulunuyor. TELE1’e, bana ve bizim üzerimizden Türkiye’nin demokratik kamuoyuna ve güçlerine yönelik bir saldırı ve kumpasa dönüştürülmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

Merdan Yanardağ’ın oğlundan gözaltı tepkisi: Sesleri gelmişti…

Merdan Yanardağ gözaltına alındı

Gazeteciler de Yanardağ’ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. O tepkiler şu şekilde:

Gökmen Karadağ: Kırpılarak oluşturulmuş bağlamından koparılmış bir video dolaşıma sokuldu, troller harekete geçti ve @merdanyanardag gözaltına alındı. İktidarın Türkiye Yüzyılı böyle başladı. Bu, tüm demokrasi güçlerine ve bağımsız medyaya yönelik bir hamledir ve ancak birlikte karşı konulabilir

Oğuz Güven: Sosyalist Merdan’ı kumpasla Ergenekondan hapis yatırdılar.TELE1’i hedef alıp AKP’ye yüzünü dönen İyi Partililer Gıkınız çıkmadı.Savcılık,ne acı ki asıl söyleminden koparılıp montajlanmış sözlerle linç kampanyası başlatanları dikkate alıyor.TELE1 susarsa sesinizi duyuran da kalmaz

Candan Yıldız: Gazeteciler gazetecilere sahip çıkmadığı sürece elde ne kurum ne de meslek kalacak

Gökhan Özbek: Aylar önce AKP’yi eleştirdiği bir bir konuşmayı bağlamından koparıp, montajlayarak servis ettiler! Hedef haline İyi Partililer de getirdi. Yargı da bu linçten sonra harekete geçti! Kısacası Merdan Yanardağ’a ağır bir kumpas kuruldu. Geçmiş olsun @tele1comtr. Geçmiş olsun @merdanyanardag

Musa Özuğurlu: Gazeteci @merdanyanardag gözaltında. Bir gazetecinin gözaltına alınması asla kabul edilemez. Adil yargılama herkes içindir ama bu gözaltı “intikam” hamlesidir. Derhal serbest bırakılmalıdır. @tele1comtr

Canan Kaya: Resmen planlı bir operasyon düzenlediler. Bugün bu kumpasa sessiz kalanlar da risk altında olduklarını unutmasın! #MerdanYanardağ’ı serbest bırakın!

Onur Öncü: TELE 1 Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ kanala gelen polisler tarafından gözaltına alınmış. Merdan Yanardağ eleştirel gazetecilik yapıyor. Sorulması gereken soruları soruyor ve sonunda ‘bağlamından’ kopartılan açıklamalar nedeniyle hedef gösterildi. Ve bugün gözaltına alındı.

Ali Kemal Erdem: Yanardağ’ın sözleri övgü değil bir tespittir. Ölümüne savaşan taraflar bile yeri gelmiş birbirlerine dair ‘cesur, zeki biri” gibi tespitlerde analizlerde bulunmuştur. Buna dair çok örnekler vardır.. Tabi niyet kötü olunca ne anlatsan boşuna.

Hazal Güven: Yalnızca troller ile değerlendirilmesin. Çok sayıda İyi Parti üyesi de Merdan Yanardağ’ı hedef gösterdi. #GazetecilikSuçDeğildir. Bu önemli. Bir siyasi partinin -hele ki grup toplantılarını sayılı yayınlayan kanallardan birinin genel yayın yönetmeni ise bir gazeteciyi hedef göstermesi bir operasyonun parçası gibi görünüyor. Bu mesleğimizde mücadele ettiğimiz zorluklar açısından geldiğimiz yerin de özeti.

Cüneyt Akman: Merdan o sözlerinin gerçek amacını ve onu hedef gösteren videonun montaj olduğunu bugün canlı yayında anlattı. Ötesi @merdanyanardag’ın sözlerinden daha ağırlarını AKP yandaşı gazeteciler defalarca söyledi. Hiçbiri gözaltına alınmadı. Merdan Yanardağ derhal serbest bırakılmalı.

Murat Sabuncu: Merdan Yanardağ gazetecidir. @merdanyanardag @tele1comtr bu ülkenin nefes aldığı, saygın gazetecilerin çalıştığı az sayıdaki televizyon kanallarından birisidir. Gözaltı kabul edilemez.

TELE1’e operasyon böyle yapıldı

‘TELE1’E OPERASYON’

Yanardağ canlı yayında yaptığı TELE1’e kumpas kurulduğunu söyleyerek şunları ifade etti: “TELE1’e yönelik bir operasyon var. Dün geceden başlayan, benim adım üzerinden gerçekleştirilen bir kumpas operasyonu. Güya terör örgütünü ve suç olan fiili övmüşüm, iddia bu. Bizim bir yayınımız üzerine tamamen kurgu, montaj ve iftira üzerine inşa edilmiş bir suçlama kampanyası var.

Ben hiçbir terör örgütünü övmedim, hiçbir terör örgütü liderini de övmedim. Böyle bir kastım da niyetim de yok. O programda AKP milletvekili Galip Ensarioğlu’nun yeni bir çözüm süreci başlatma ve kendi iktidar alanları daralmış olan AKP’ye yeni bir alan açma çabası olduğunu dile getirdim. 6 gün önce dört soru 4 yanıt programda benim sorulara verdiğim yanıtlardan biri de Ensarioğlu’nun çıkışıydı.

Gündemdeki bu konu üzerine ben de yorumlarımı ortaya koydum Esas olarak neyi söyledim; bir AKP’nin yeni bir çözüm süreci başlatmak istediğini, Apo’ya bir af hazırlığı içinde olduğunu fakat Öcalan tecritte olduğu için bizim yürüyen pazarlığı bilmediğimizi, demokratik ülkelerde infaz yasalarında bu tip katı tecritlerin uygulanmadığını belirten bir değerlendirme yaptım. Ve esas olarak AKP’nin yeni dönemde hem bir af hazırlığı hem de Abdullah Öcalan üzerinden Türkiye’de siyaseti düzenleme girişimini eleştirdim. Bir daha altını çiziyorum; ben yurtsever ve sosyalist bir gazeteciyim. Hiçbir terör eylemini savunmayacağım gibi övmem de mümkün değildir. Övme yok, tam tersi AKP’nin övgülerine ilişkin ironik bir eleştiri var, göreceksiniz.

Geçen hafta salı günü yani 6 gün önce 4 Soru 4 Yanıt programında yaptığım değerlendirme 6 gün sonra bulunuyor. TELE1’e, bana ve bizim üzerimizden Türkiye’nin demokratik kamuoyuna ve güçlerine yönelik bir saldırı ve kumpasa dönüştürülmeye çalışılıyor.”