Merdan Yanardağ ve Emre Kongar arasında ‘goşizm’ tartışması

Yayın tarihi: 26 Ocak 2023 Perşembe 11:08 am - Güncelleme: 26 Ocak 2023 Perşembe 11:08 am

Prof. Dr. Emre Kongar ve TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, arasında ‘goşizm’ tartışması yaşandı. Kongar, kelimeyi siyaset terminolojisine bağlı kalarak ifade ettiğini belirtti. Yanardağ, kelimenin bireysel bir tutum içerdiğini dile getirerek Kongar’a itiraz etti.

TELE1’de yayımlanan 18 Dakika’da Emre Kongar, I. Milliyetçi Cephe Hükümeti’nin FETÖ ile kol kola hareketliğini belirterek, “Sinan Ateş cinayeti bütün bunların tekrar ortaya dökülmesine yol açtı. MHP ve Ülkü Ocakları’nda geçmişi de TKP gibi ciddi sol partilerin goşist tarihleri hiçbiri unutulmadı.” dedi.

Merdan Yanardağ ise Kongar’ın goşist yorumuna itirazını dile getirerek, “Eşitliyorsunuz hocam, goşizm bireysel demektir, katılmıyorum. Bu kocaman bir gruba kuşağa hakaret doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı. 

Kongar, bunun Marksist partilerin solda olmayan kişilere koyduğu bir isim olduğunu dile getirdi.

Yanardağ, İtalya’da Mehmet Ali Ağca’nın Papa’ya suikast giriminin ardından hiçbir örgütle bağlantısı olmadığını belirterek goşist olduğunu dile getirdiğini ifade etti.

Kongar, siyaset bilimi terminolojisinde kullanılan bir terim olarak kullandığını Ağca’nın ifadesi üzerinden karşı itiraz edilmesine tepki gösterdi.

Yanardağ, basit bir uyarı yaptığının altını çizerek, “Bunu ben kendime yapılmış bir hakaret olarak sayıyorum. Resmi komünist partileri bana da goşist dediler” dedi.

Yanardağ, çok tartışmalı bir kavram olduğuna işaret ettiğini söyleyerek tartışmayı sonlandırdı.