Merdan Yanardağ reyting oyununu açıkladı: GENAR’ın AKP’li sahibine dikkat

Yayın tarihi: 24 Temmuz 2021 Cumartesi 9:14 pm - Güncelleme: 22 Ağustos 2022 Pazartesi 10:18 am

Gazeteci ve TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, televizyon kanallarının reyting ölçümlerinin AKP’li bir şirket tarafından yapıldığına işaret etti. Yanardağ, “GENAR, Kantar Medya için denekleri buluyor evlere kutular yerleştiriliyor. GENAR’ın sahibi ise Mustafa Şen. Mustafa Şen AKP’li Ahmet Davutoğlu başbakanken onun başdanışmanlığı yapmış. Şimdi ise AKP Kamuoyundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı” diye belirtti.

Merdan Yanardağ, TELE1 sunucusu Alev Olgay’ın sunduğu ‘4 soru 4 yanıt’ programının konuğu oldu.

İLGİLİ HABER| Uğur Dündar’dan reklamın programdan çok izlendiği reytinge tepki

Yanardağ’ın gündeminde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma yaptığı esnada uyuklaması ve Afganistan’dan Türkiye’ye gelen mülteciler vardı. Türkiye’nin Afganistan ve Suriye’den çekilmesi gerektiğinin altını çizen Yanardağ, reyting verileri konusunda çarpıcı bir gerçeğe değindi. Reyting ölçümlerine güveninin kalmadığını belirten Yanardağ, “Bağımsız medya temsilcilerinin yer almadığı bir tabloda verilerin gerçeği yansıtmaz” dedi.

Yanardağ konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bütün televizyon kanallarının dijital verileriyle Kantar Medya, TİAK’ın (Televizyon İzleme Araştırmaları) ölçüm yaptırdığı bir şirket. Kantar Medya ölçümleri ile dijital ölçümler arasında bir uyum var. TELE1 YouTube’da bütün kanallardan önde fakat izlemesi çok düşük olan kanalların reytingi TELE1’in 2 katı geliyor. Aynı sosyokültürel, sosyopolitik ortamda iki ayrı yöntemle iki ayrı araçla yapılan araştırmalar arasındaki fark yüzde 50’den fazla ise yöntem ya da kullanılan araçlar yanlıştır. Biz önümüzdeki verilere baktığımızda yüzde 2 bin sapma görüyoruz. Verilerin yanıltıcılığını yargıya taşıyacağız”

Uğur Dündar’dan TELE1 isyanı: Gözlerime inanamadım

GENAR’IN SAHİBİ MUSTAFA ŞEN

Reyting verilerinin deneklerini AKP’li şirketin işlettiğini söyleyen Yanardağ şöyle devam etti:

TİAK, bu verileri GENAR adlı şirkete yaptırıyor. GENAR, Kantar Medya için denekleri buluyor evlere kutular yerleştiriliyor. GENAR’ın sahibi ise Mustafa Şen. Mustafa Şen AKP’li Ahmet Davutoğlu başbakanken onun başdanışmanlığı yapmış. Şimdi ise AKP Kamuoyundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı. TELE1’i, KRT’yi izleyen yurttaşların kutularını iptal ediyorlar, izleyenleri daha önce oluşturdukları eğilimleri belli kişileri yedek kategorisinde tutarak başka kanallara aktarıyorlar. TELE1 izleyicisini doğrudan ÜLKE TV gibi kanallara aktaramayacakları için daha ortada gördükleri bazı kanallara aktarıyorlar. Araştırma şirketinin yönetim kurulu başkanı İhsan Aktaş da AKP’li.