Mehmet Şimşek ülke ülke dolaşıp boş dönerken Sisi’ye para yağıyor!

Yayın tarihi: 19 Mart 2024 Salı 11:51 am - Güncelleme: 19 Mart 2024 Salı 11:51 am

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek finansman desteği için pek çok ülkeye ziyaret gerçekleştirirken döviz krizi yaşayan Mısır’a AB, Dünya Bankası ve IMF gibi kuruluşlar peş peşe destek paketleri açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan başta olmak üzere pek çok ülkeye finansman desteği bulmak için peş peşe ziyaretlerde bulunmuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “darbeci” dedikten 11 yıl sonra 14 Şubat’ta yaptığı ziyarette “kardeşim” dediği Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi yönetimindeki Mısır ise döviz krizi yaşadığı süreçte Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu(IMF) peş peşe destek paketleri açıkladı.

GAZZE SALDIRILARI GEMİ GEÇİŞLERİ OLUMSUZ ETKİLEMİŞTİ

Filistin’de İslami Direniş Hareketi’nin(Hamas) silahlı kanadı İzzettin El Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” adını vererek İsrail’deki Supernova isimli festivale yaptığı baskının ardından İsrail hükumetinin abluka altına aldığı Gazze’ye yönelik saldırıları ile başlayan süreç Mısır’ın turizm gelirlerini baltalamıştı.
Kızıldeniz’de Husilerin silahlı saldırıları nedeniyle de Süveyş Kanalı’ndaki gemilerin transit geçiş ücretlerinin olumsuz etkilenmesi de Mısır’ın döviz krizi geçirmesine neden olmuştu.
Ekonomik olarak zor günler geçiren Abdülfettah el Sisi yönetimine destek ise BAE, IMF, AB ve Dünya Bankası’ndan geldi.

BAE’DEN İKİ AY İÇİNDE 35 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Geçtiğimiz ay sonunda Birleşik Arap Emirlikleri, ikili anlaşma kapsamında Mısır’a ‘iki ay içerisinde 35 milyar dolar tutarında doğrudan yabancı yatırım yapılacağı’ sözünü verdi.

Turizm, şehirleşme ve emlak alanlarında yürütülecek proje kapsamında, Ras el-Hikme bölgesinin adını taşıyacak şirket yoluyla bölgenin geliştirilmesinin planlandığı belirtildi.

Proje kapsamında yatırımın iki kısımda yapılacağı, ilk kısmının 15 ve ikinci kısmının 20 milyar değerinde olacağı ve Mısır’ın yatırımdan yüzde 35 oranında kâr elde edeceği aktarıldı.

IMF ÜÇ MİLYAR DOLARI SEKİZ MİLYAR DOLARA YÜKSELTTİ

Kahire’yi ziyaret eden IMF Heyeti Başkanı Ivanna Vladkova Hollar, Gazze savaşı nedeniyle art arda yaşanan ekonomik zorluklar ve Süveyş Kanalı gelirlerindeki düşüş sonrası kredinin değerinin üç milyar dolardan sekiz milyar dolara çıkarıldığını belirtti.

AB’DEN SEKİZ MİLYAR DOLAR

Mısır ekonomisine bir diğer destek Avrupa Birliği’nden (AB) geldi. Göçmen akınını durdurmayı amaçlayan AB, dün Mısır’a yönelik 7,4 milyar Euro (8,1 milyar dolar) değerinde finansman paketi açıkladı.

AB tarafından yapılan açıklamaya göre hazırlanan finansman paketi kapsamında, Mısır’a beş milyar Euro düşük faizli kredi sağlanacak, ayrıca 1,8 milyar Euro yatırım yapılacak.
Ayrıca 200 milyon Euro’su göçle mücadele için olmak üzere 600 milyon Euro da hibe sağlanacak.

Üst düzey bir AB yetkilisi, AB finansmanının büyük kısmının yeni tahsis edildiğini ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yakın işbirliği içinde hazırlandığını, 1 milyar Euro’luk “makro-finansal” kredi finansmanının bu yıl sağlanacağını söyledi.

Yetkili ayrıca, kalan dört milyar Euro’nun ise Avrupa Parlamentosu’nun onayına tabi olduğunu ifade etti.

DÜNYA BANKASI’NDAN ÜÇ YILDA EN AZ ALTI MİLYAR DOLAR

Son olarak dün Dünya Bankası, önümüzdeki üç yıl içinde Mısır’a altı milyar dolardan fazla destek sağlamayı planladığını duyurdu.

Dünya Bankasından yapılan açıklamaya göre bunun 3 milyar doları devlet programlarına, üç milyar doları ise özel sektöre gidecek. Ancak banka, bunun yönetim kurulu onayına tabi olduğunun altını çizdi.

Dünya Bankası’nın Mısır ülke direktörü Stephane Guimbert, finansmanın ilk bir milyar dolarlık diliminin haziran ayı sonuna kadar gelmesinin beklendiğini söyledi.

Guimbert, finansmanın yönetim kurulunun onayına tabi olduğunu ve bu onayın haziran ayı bitmeden çıkmasının beklendiğini belirterek “Sonrasında mümkün olan en kısa sürede ödemeyi yapacağız” ifadesini kullandı.

Mısır’dan ABD’ye kaçmışlardı! Bakan Tunç: Türkiye’ye iadelerini istiyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek finansman desteği için pek çok ülkeye ziyaret gerçekleştirirken döviz krizi yaşayan Mısır’a AB, Dünya Bankası ve IMF gibi kuruluşlar peş peşe destek paketleri açıkladı.

Kaynak: TELE1