Mehmet Şimşek KDV’nin peşinde! Yapay zekalı takip geliyor

Yayın tarihi: 8 Nisan 2024 Pazartesi 12:49 pm - Güncelleme: 8 Nisan 2024 Pazartesi 12:50 pm

Haber: CEREN URAL

KDV oranlarında usulsüzlük yapan firmaların tespiti için yapay zeka destekli çalışma başlatıldı. Açıklama Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘ten geldi.

Yerel seçimler sonrası gözlerin çevrildiği ekonomi yönetiminden dikkat çeken bir hamle geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vergi kayıp kaçağı için yeni bir çalışma başlattıklarını açıkladı.

‘Temel ihtiyaç ürünleri üzerindeki vergi yükünü azaltmak için uygulanan düşük KDV oranlarını istismar ettiği tespit edilen firmalara yönelik saha denetimleri yapılacağına dikkati çeken’ Şimşek şunu belirtti:

“KDV’deki oran uyumsuzluklarını tespit etmeye yönelik, Vergi Denetim Kurulu ve Gelir İdaresi başkanlıklarımız ile Risk Analizi Genel Müdürlüğümüz yapay zeka destekli çalışmalarını tamamladı. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların, haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

‘YENİ POS CİHAZLARI GELİYOR’ DEMİŞTİ

Şimşek daha önce KDV, MTV ve gelir vergisinin artmayacağını söyleyerek düşük KDV oranıyla fiş kesilmesinin önlenmesi için yeni POS cihazlarının kullanılacağını da belirtmişti.

Şimşek “Seçim öncesinde kasıtlı üretilen spekülasyonlar var. Haziran’dan itibaren itibaren yeni bir nesil pos makinesi konulacak. Herhangi bir şehrin, çok işlek bir restoranı örneğin. Gün boyu ekmek, su gibi KDV yüzde 1 fiş kesilmiş. Bize haber verecek bu makine ile” demişti.

Şimşek KDV’nin peşine düştü! POS cihazları değişiyor

BABUŞCU: ÖRTÜLÜ KDV ARTIŞI GELİYOR

TELE1’e konuşan ekonomist ve eski Ziraat Bankası Genel Müdürü Şenol Babuşçu, Şimşek’in hamlelerini değerlendirerek şunu söylemişti:

“Mehmet Şimşek ‘KDV genel oran yüzde 20 değişmeyecek’ dedi, bu kamuoyunda ‘KDV artmayacak’ olarak algılandı ama bu ara oranlarda değişiklik yapılabilir anlamına geliyor. KDV’de şu an dört oran uygulanıyor. Yüzde 0,1,10,20. Yüzde 1 temel gıdalara uygulanıyor, yüzde 10 ise tekstil, giyim, otel, konaklama vs. gibi alanlarda uygulanıyor. Bunların dışındakilerde yüzde 20 KDV uygulanıyor. Örneğin tekstil, sinema hizmetleri yüzde 20’lik listeye alınabilir. Bu da düşük oranlı KDV’nin normal KDV’ye gelmesi demektir. Bu listelerde mutlaka kayma olacak. Bunun detaylı çalışmalarını yapılıyor. Yüzde 10 KDV uygulanan bazı hizmetlerin yüzde 20 KDV’ye kaydırılacağı kesin.”

Şenol Babuşçu anlattı: Örtülü KDV artışı geliyor

Kaynak: TELE1