Mehmet Ali Kulat’tan seçim simülasyonu: Partiler bugünkü oylarıyla kaç belediye kazanır?

Yayın tarihi: 28 Ağustos 2023 Pazartesi 10:07 pm - Güncelleme: 28 Ağustos 2023 Pazartesi 10:12 pm

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, yerel seçimlere tek başına girme çağrısı yapan İYİ Parti’nin bugünkü oy oranıyla herhangi bir il belediyesi kazanamayacağını söyledi.

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, TELE1 ekranlarında Evren Özalkuş’un sunduğu Türkiye’nin Geleceği programına konuk oldu.

Mehmet Ali Kulat, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yerel seçimlere her partinin etek başına girme çağrısı üzerine İYİ Parti, Yeşil Sol Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin bugünkü oy oranları doğrultusunda kaç il belediyesi kazanabileceğine dair bir simülasyonu aktardı.

Kulat, İYİ Parti’nin bugünkü oy oranıyla herhangi bir il belediyesi kazanamayacağını öngördüğünü söyledi.

Mehmet Ali Kulat şunları söyledi:

“Milliyetçi Hareket Partisi şu andaki oyu itibarıyla diyeyim, -yerel seçimde belki daha fazla alırlar- Milliyetçi Hareket Partisi’nin oyunun şu anda 10 olduğunu varsayalım. Yeşil Sol Parti HDP’nin de oy oranının 10 bandında olduğunu varsayalım. İYİ Parti’nin de 10 bandında olduğunu varsayalım. Üç partiyi önümüze koyalım. Simülasyon bu. Eğer Yeşil Sol Parti 10 puan alır ise 12 ila 15 arasında il belediyesi alır üç tanesi büyükşehir olmak üzere. Milliyetçi Hareket Partisi tek başına girerse girmeyeceklerini de baştan söyleyeyim- Milliyetçi Hareket Partisi de beş civarında il belediyesi alır. Bunların biri büyükşehir olur, diğerleri normal iller olur. İYİ Parti’ye gelince, İYİ Parti yüzde 10 bandında kalır ve seçime tek başına girse herhangi bir özelliği olan aday haricinde İYİ Parti tek bir il belediyesi kazanamaz.”

Bahçeli’den Akşener’in ‘Seçime ayrı girelim’ çağrısına yanıt