Meclis’teki oylamaya muhalefetten 45 vekil katılmadı vergi zamları önergesi az farkla reddedildi

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2023 Salı 3:15 pm - Güncelleme: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 10:08 am

Olağanüstü toplanan TBMM’de vergi zamları için genel görüşme önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi, Meclis tatile girdi. 491 kişilik oylamadan 234 kabul, 257 ret çıktı. Oylamadaki yakın fark dikkat çekerken, İYİ Parti’den 10, CHP’den 7, DEVA Partisi’nden 2, DP’den 1, YSP’den 24, TİP’den 1 milletvekili oylamaya katılmadı.

TBMM CHP’nin çağrısıyla saat 15.00’te olağanüstü toplandı. Meclis’in çalışması için 200 milletvekilinin katılımı gerekiyordu. Genel Kurul’un açılması sonrasında görüşmelere başlanabilmesi için 200 olan toplantı yeter sayısına ulaşıldı. AKP’liler yoklama sırasında Genel Kurul’a katılmadı.

Duvar’ın haberine göre Yeniden Refah Partisi milletvekileri, CHP’nin görüşme çağrısı üzerine yapılan toplantıya katıldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de görüşmeleri izlemek için Genel Kurul’da bulundu. Birleşimi TBMM Başkanvekili Celal Adan yönetti.

‘MEĞER KAPI AĞZINDA BEKLİYORLARMIŞ’

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç Genel Kurul’daki yoklamaya katılmayan AKP milletvekillerine “Saklanmayın AK Partililer, saklanmayın gelin” diye seslendi.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ise yoklama sırasında AKP sıralarının boş olduğunu gösteren videoyu sosyal medya hesabından şu sözlerle paylaştı: “Koltuklarının maliyetini millerin sırtına zam ve ek vergilerle yükleyen sarayın vekilleri, millete zam-vergi zulmünü TBMM’de konuşulacağı Meclis Genel Kurulunda yoklar. Önce Meclis Genel Kurulu toplantı yeter sayısı sağlanmasın, millete yüklenen zamlar konuşulmasın diye salona girmediler. Elektronik oylama yaptırdılar. Baktılar ki çare yok, muhalefet milletin iradesine sahip çıkıyor, apar topar salona girdiler. Meğer kapı ağzında bekliyorlarmış.”

Mustafa Sarıgül’e TBMM’de saldırı

ÖZDAĞ: ÖNCEDEN HAZIRLANDIĞI BELLİYDİ

Oturumda ilk konuşan isim Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ oldu. Özdağ, hem vergi zamlarının hem de akaryakıta gelen zamlar için “Önceden hazırlandığı belliydi” derken iktidara “Vatandaşın tenceresinde et değil dert kaynadığının farkında mısınız? Bugünler daha fragman, yeni zamlar boca edilecek” dedi. Özdağ, zamlar üzerinden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yapılan eleştiriler için ise “Bu sistemde bütün bakanlar Tayyip Erdoğan’dır. Mehmet Şimşek’e yüklenmeye gerek yok. O, kendisine verilen talimatları uygulamak için getirildi” ifadelerini kullandı.

MHP DESTEK VERMEYECEK

MHP adına MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ‘hakça’ ve ‘adil bir vergi düzenlemesine ihtiyaç olduğunu belirtti ancak CHP’nin genel görüşme talebine destek vermeyeceklerini açıkladı.

BEŞTAŞ: KİRADA YAŞAMAK LÜKS HALE GELDİ

Barınma sorununa da dikkat çeken Beştaş, “Bir evde kirada yaşamak lüks haline geldi” dedi. Toplumun yarısından fazlasının asgari ücret seviyesinde maaşlarla çalıştıklarını vurgulayan Beştaş, yurttaşların en temel ihtiyaçlarını bile borçlanarak karşıladıklarını ifade etti.

ÖZEL: EMEKLİLERDEN KAÇTINIZ

CHP Grup Başkanı Özgür Özel ile konuşmasına, milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmeyen Gezi Davası tutuklusu ve TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ı selamlayarak başladı.

Olağanüstü toplantı talebinin ardından internete ve ilaçlara da zam yapıldığını vurgulayan Özgür Özel, “Tatil zamanı değil Meclis zamanı dedik ve onun için geldik” dedi. Özel, iktidar milletvekillerine ise “Seçimden sonra zam bekleyen emeklilerden kaçtınız gittiniz, bugün tatile devam etmek için geldiniz” diye seslendi.

AKP’Lİ GÜLER: BİZ TATİLDE DEĞİLİZ

Oturumda konuşan AKP Grup Başkanı, Sivas Milletvekili Abdullah Güler ise özetle şunları söyledi: “Özgür Bey çok heyecanlı. Zannedersiniz ki sürekli çalışmayı arzu eden… 27. Yasa Dönemi’nde 310 tane kanun çıkarmışız, bunların hepsinde karar yeter sayısı istememiş, yoklama yeter sayısı istememiş, Meclis sürekli çalışsın demiş; bir şekilde yoklama yeter sayısı olmadığı için kapanması zaruret arz ettiği için kapanmış. Yoklama yeter sayısını kim istemiş? Niye girmediniz? Yoklama yeter sayısını isteyenler, yoklamaya girmiyor. Size rağmen, 27. Yasama Dönemi’nde 310 tane uluslararası sözleşmeler dahil, kanuni düzenleme hayata geçirdik, Cumhur İttifakı ile beraber. Meclis İçtüzüğü der ki, 1 Temmuz’dan itibaren Meclis tatile girer. Bu tarih itibarıyla, AK Parti Grubu bir önerge vermiş, Meclis çalışmaya devam etsin diye değil mi? Siz çalışmak istiyordunuz değil mi? Reddettiniz değil mi? CHP diyor ki, hayır. Niye acaba? Seçimlerin bittiği günün ertesi günün AK Parti’de, seçim çalışmaları başlar. Biz tatilde değiliz. Arkadaşlarımız şu anda seçim bölgelerinde çalışmalar yapıyor, milletimizi dinliyorlar. Çalışkan, işinin ve gündeminin hâkimi bir Meclis vardır. Lütfen arkadaşlarımızı tatildeymiş gibi itham etmeyin. Kendisi tatilde olabilir. Depremde, yangın ve sel felaketi olmuş; tatile nasıl gidilebilir. Kar yolları kapatmış, tatile nasıl gidilebilir?.. Depremi yaşayan bütün illerimizin tüm milletvekilleri şu an orada. Bizim tatil diye bir derdimiz yok. Aziz milletimizin hizmetinde her zaman çalışmaya hazırız…

‘VERGİ DÜZENLEMESİ ZARURETTİ, TÜRKİYE VERGİ YÜKÜ EN DÜŞÜK ÜLKE’

Vergi; gelir dağılımından, mal ve hizmetlerin fiyatlarını belirlemeye kadar pek çok alanda etkili bir maliye politikası aracıdır. Birçok ülkede vergiler ülke şartlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Deprem, ülkemizin ekonomisine ve kamu maliyesine ciddi bir yük meydana getirmiştir. Depremin oluşturduğu mali etkilerin bir kısmını telafi edebilmek adına, vergi düzenlemelerinin yapılması zaruret oluşturmuştur. Türkiye, OECD ülkeleri içinde vergi yükü en düşük ülkelerden biridir. Dolaylı ve dolaysız vergilerin bu kompozisyon içindeki oransal ağırlığı ise siyasi tercihe ve ülkelerin ihtiyaçlarına göre değişkenlik göstermektedir. AK Parti olarak vergi yükünü ve kompozisyonunu önümüzdeki dönemde, mali disiplinden asla taviz vermeden, milletimizin menfaati ve ekonomik hedeflerimiz doğrultusunda belirleyeceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, ülkemizi hedefleri ile buluşturma mücadelemizi hız kesmeden sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz.”

GENEL GÖRÜŞME TALEBİNE AKP-MHP REDDİ

Genel Kurulda partiler adına yapılan konuşmanın ardından CHP’nin, ‘KDV ve ÖTV oranlarının yükselmesi ve temel ihtiyaç üzerindeki fiyat artışı nedeniyle oluşan sorunlara çözüm bulunması amacıyla genel görüşme yapılması’ önerisi oylamaya sunuldu.

Öneri AKP-MHP oylarıyla reddedildi. 491 kişilik oylamadan 234 kabul, 257 ret çıktı. İYİ Parti’den 10, CHP’den 7, DEVA Partisi’nden 2, DP’den 1, YSP’den 24, TİP’den 1, milletvekili oylamaya katılmadı.

Kılıçdaroğlu TBMM’de Merdan Yanardağ’ı gündeme getirdi