Mars’ta güvenli oksijen üretimi

Yayın tarihi: 1 Eylül 2022 Perşembe 6:11 pm - Güncelleme: 1 Eylül 2022 Perşembe 6:11 pm

NASA, Mars’ta bulunan fazla karbondioksitten oksijen üretimine başladı.

NASA’nın Mars görevi kapsamında Mars’taki yaşamı araştıran uzay aracı, Mars’ta bulunan fazla karbondioksitten oksijen üretmeye başladı. NASA ve SpaceX, MOXIE( Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment) olarak adlandırılan deneyde oksijen ürettiklerini duyurdu.

Science Advances dergisinde yayımlanan bir çalışmada araştırmacıların, 2021’in sonunda MOXIE’nin gündüz ve gece de dahil olmak üzere çeşitli atmosferik koşullarda ve farklı Mars mevsimleri boyunca yedi deneysel çalışmada oksijen üretebileceği ortaya çıktı. Çalışmada belirtildiği kadarıyla cihaz saatte 6 gram oksijen üretebilme hedefine ulaşıldı.

MOXIE’nin daha gelişmiş bir versiyonu üzerinde çalışan araştırmacılar, yüzlerce ağacın üretebileceği düzeyde oksijenin bu geliştirilmiş versiyonla daha kısa sürede üretilebileceğini söylüyor. Söz konusu yüksek kapasiteli sistem hem insanları Mars’a ulaştıklarında ayakta tutmak için yeterli oksijeni üretmeli hem de astronotları tekrar Dünya’ya göndermek için yakıt sağlamalı.

MOXIE deneyi şimdiye kadar oldukça umut vadeden önemli girişimleri içinde barındırıyor. Bu da projenin ilerleyen zamanlarında çok daha iyi sonuçların ortaya çıkacağının sinyallerini veriyor.

NASA, Mars’a Ingenuity tipi iki helikopter daha gönderecek