NASA, Mars’a Ingenuity tipi iki helikopter daha gönderecek

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2022 Pazar 10:00 am - Güncelleme: 30 Temmuz 2022 Cumartesi 1:33 pm

NASA’nın bugüne kadar Güneş Sistemi’nin farklı noktalarına gönderdiği keşif araçları arasında belki de beklentileri en çok aşan aracı Ingenuity oldu. Mars’ta keşif yapan helikopter görünümlü drone, kızıl gezegene yollanırken umulandan çok daha iyi bir performans sergiledi.

Bugün hala kızıl gezegenin üstünde uçmaya devam eden Ingenuity, NASA adına pek çok rekora imza attı. Ingenuity’nin sergilediği bu üstün başarı NASA’yı fazlasıyla etkilemiş olsa gerek ki Amerikan uzay kurumu, Mars’a iki yeni helikopter tipli araştırma aracı daha göndermeye hazırlanıyor.

 

Çarşamba günü bir açıklama yayınlayan Amerikan uzay ajansı, yaklaşan Sample Retrieval Lander görevi sırasında Mars’a Ingenuity sınıfı iki helikopter daha göndereceğini duyurdu.

Ingenuity

Mars’ta 29 başarılı uçuş gerçekleştiren Ingenuity helikopteri tüm beklentilerin ötesine geçmiş olsa da artık yavaş yavaş ömrünün sonuna geliyor. Bu yüzden onun yerini alacak araçlar gönderilmesi araştırmaların devamlılığı için büyük önem taşıyor. Bu noktada bariz olan bir şey var ki o da helikopter tipi bu droneların Kızıl Gezegen’in keşfi için oldukça kullanışlı araçlar. Bu yüzden gönderilecek bu yeni helikopterlerin de oldukça iyi iş çıkaracağına şüphe yok.

Öte yandan yeni gönderilecek bu iki Ingenuity sınıfı helikopterin Dünya’ya getirilecek ilk Mars toprağı örneklerinin toplanmasında da kilit bir rol üstleneceği söyleniyor. Ancak bu projenin hayata geçirilmesi 2030’u bulacak gibi duruyor.

Bored Ape NFT’lerinin yaratıcılarının başı belada