Marketlerin pazar günü kapalı olması için yeşil ışık!

Yayın tarihi: 22 Kasım 2023 Çarşamba 11:33 am - Güncelleme: 22 Kasım 2023 Çarşamba 11:33 am

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Perakende Meslek Komitesi’nin düzenlediği çalıştayda, zincir marketlerin pazar günleri kapalı tutulması tartışması damga vurdu. Çalıştayda düzenlenen oylamada marketlerin pazar günleri kapalı olması yönünde görüş birliği sağlandı. Çalıştayda Tekel ürünlerinin sadece küçük işletmeler ve bakkallarda satılması tartışıldı.

Zincir marketlerin pazar günü kapalı kalması hem çalışan hem de küçük esnafın rahat nefes alması için büyük bir adım olarak görülüyor.

İTO Perakende Meslek Komitesi Çalıştayı bu konuyu masaya yatırarak fikirleri “Sosyal denge ve bireysel özgürlükler için zincir marketlerin pazar günleri kapanması gerekiyor. Bu aynı zamanda sektörün önemli beklentilerinden biri. Çünkü küçük esnaf da nefes almalı. Aksi halde yaşama şansları kalmayacak” denildi.

Bugün Türkiye’de toplamda 150 bine yakın bakkal esnafı bulunurken 46 bini aşkın discount ve ulusal zincirler ve 5 bin 500 civarında da yerel zincir faaliyet gösteriyor. Son 10 yılda kapanan bakkal sayısının ise 100 bine yaklaştığı tahmin ediliyor.

ekonomim.com’da yer alan habere göre, çalıştayda ayrıca pazar günü market zincirleri kapalı olursa tüketicilerin bakkallara gideceğini ve İstanbul’daki ekosisteme en az 15- 20 bin yeni bakkalın katılacağı belirtildi. Bu durumda market çalışanlarının pazar günlerini aileleri ile geçirebilme olanağına kavuşarak sosyal hayat için de önemli bir adım atılacağına vurgu yapıldı.

Marketteki ‘omuz atma’ cinayetinde kahreden detay!

YEŞİL IŞIK YANDI

Çalıştayda ayrıca Tekel ürünlerinin marketler yerine sadece bakkal ve küçük işletmelerde satılması konusu da gündeme geldi. Pazar günü kapanma gerçekleşir ve buna ek olarak tekel ürünleri de zincir marketlerde satılmazsa marketlerin cirolarında yüzde 8 ila 12 düşüş yaşanacağı belirtilen çalıştayda, zincir marketlerin ciroları düşürüyor olsa da küçük esnafın yaşaması için bu rakamın gözden çıkarılması gereken bir bedel olduğu noktasında görüş birliğine varıldı.

Çalıştayın sonunda marketlerin pazar günü kapanması konusu katılımcıların oylarına sunuldu. Çalıştaya katılan tüm üyeler marketlerin pazar günü kapanması yönünde oy kullandı ve bu konuda görüş birliği sağlandı. İstanbul İl Tarım Müdürü ve İl Ticaret Müdürleri de sektörün tüm aktörlerinin aynı fikirde olması halinde devlet kurumlarının da böyle bir kararın alınmasına onay verebileceğini belirttiler.

Kaynak: TELE1