Marketlerde satılan sucukların et yerine ottan üretildiği ortaya çıktı

Yayın tarihi: 29 Mart 2023 Çarşamba 11:29 am - Güncelleme: 29 Mart 2023 Çarşamba 11:29 am

İstanbul’da yapılan denetimlerde bazı marketlerdeki sucukların et yerine ottan üretildiği ve piyasaya sürüldüğü belirlendi.

Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği’nin (GLADER), İstanbul’da yaptığı çalışmalarda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. İstanbul’un 39 ilçesinden toplanan sucuklar, laboratuvar ortamında incelendi. Denetçiler, hayvansal hücre kullanılmadan yalnızca ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti.

GLADER Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, Yaptıkları araştırmalarda hiç hayvansal hücrenin olmadığı sucukları tespit ettiklerini belirtti. Orhan, “Kullandığımız hayvansal gıdalar pahalı olduğu için hayvansal gıdalara karşı özellikle bitkisel proteinler kullanılıyor. Bunlar diğer sanayi tuzları ile kamufle edilmesinden tutun içerisine bir sürü hadiseler katılabiliyor. Bunları etiket tebliğine göre yazmamız zorunlu olduğu için vatandaş o yüzden etiketleri çok iyi okumalı. Bir denetçi gibi çalışmaları gerek. Entegre üretim tesislerinde hileler çok daha gelişmiş durumda. Bunları yakalamamız çok daha zor oluyor. Çok daha profesyonelce yapıldığı için basit laboratuvarda bu hileleri yakalamamız mümkün olmuyor. Yapılan çalışmalarda hiç hayvan hücresi olmadan tamamen bir hayvan gıdası gibi hayvansal gıda elde edilmiş ürünler yapıldığına şahit olduk” diye konuştu.

Ramazan öncesi marketlerde zam yağmuru! 15 günde yüzde 25