MAARİF-USA Vakfı’nın ABD’de mal varlığı 9 milyon 540 bin dolar

Yayın tarihi: 20 Aralık 2023 Çarşamba 9:43 am - Güncelleme: 20 Aralık 2023 Çarşamba 9:43 am

Türkiye Maarif Vakfı’nın ABD’deki kuruluşu MAARİF-USA ‘nın mal varlığı ‘9 Milyon 540 bin dolara’ ulaştı.

Maarif Foundation USA’ adıyla faaliyet gösteren ‘Maarif USA’ Vakfı’na 2023 yılı sonu itibariyle geçen yıl toplam ‘3 milyon 600 bin dolar’ aktarıldı.

MAARİF-USA Vakfı’nın ABD Vergi Dairesi IRS’e yaptığı 990 nolu vergi formunda vakıf geçen yıl ‘2 milyon 980 bin dolar’ masraf gösteriyor.

Vergi formunda yapılan bağış milktarı da ‘2 milyon 834 bin 930 dolar’ görünüyor.

Belgelerde bağışçılar açıklanmıyor.

Türkiye Maarif Vakfı’nın resmi sitesinde gelir kaynakları sıralanırken ‘Türkiye Maarif Vakfının amacına uygun ulusal ve uluslararası fonlardan aktarılan hibeler de dâhil olmak üzere her türlü şartlı, şartsız bağışlar ile yardımlar’ bilgisi yer alıyor.

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde Sayıştay’ın denetlemediği Türkiye Maarif Vakfı’na Milli Eğitim Bakanlığı’ndan kaynak aktarılmasına karar verilmişti.

501C sayılı vergiden muaf statüyle’ kurulan ‘Maarif-USA’nın amaç ve faaliyeti ‘Okul öncesi, ilköğretim, lise ve yüksek öğretim kurumları ile yurt kütüphane gibi eğitim tesisleri kurmak ve işletmek’ şeklinde açıklanıyor.

Merkezi İstanbul’da olan ‘Türkiye Maarif Vakfı’ Türkiye Cumhuriyeti adına Milli Eğitim Bakanlığı dışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluş.

Sayıştay denetimine girmeyen Maarif Vakfı’na MEB’den milyarlar akacak

Kaynak: TELE1