Lübnan Başbakanı: Suriyelilerin ülkeden çıkarılmaları için gerekli sürece başlayacağız

Yayın tarihi: 20 Haziran 2022 Pazartesi 7:02 pm - Güncelleme: 20 Haziran 2022 Pazartesi 7:02 pm

Nüfusunun yüzde 25’ini Suriyelilerin oluşturduğu Lübnan’da Başbakan Necip Mikati’nin açıklaması gündem oldu. Mikati, ülkede yaşayan Suriyeli göçmenlerin Suriye’ye iadesi için uluslararası toplumdan destek gelmezse sığınmacıları ‘uygun şekilde” ülkeden çıkaracaklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği Lübnan Krizi Müdahale Planı programının açılışında konuşan Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Suriyeli sığınmacılar konusunda uluslararası topluma seslendi. Nüfusuna oranla en çok Suriyeli’nin olduğu ülkenin başbakanı, ‘uygun şekilde’ Suriyelilerin Lübnan’dan çıkarılacağını bildirdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Lübnan hükümeti ile toplam 126 ulusal ve uluslararası partneri, Suriye savaşının ülkedeki etkileriyle mücadele etmek, ekonomiye katkı sağlamak ve kamu hizmetlerine destek vermek için 3,2 milyar dolarlık yardım talep etti. Lübnan Krizi Müdahale Planı, zorla yerinden edilmiş 1,5 milyon Suriyeli, 1,5 milyon Lübnanlı ve yaklaşık 209 Filistinli sığınmacıya, kamu kuruluşları ve yerel kurumlarla çalışarak insani yardım ve istikrar müdahaleleri sağlamayı hedefliyor.

“AKSİ TAKDİRDE…”

Mikati yaptığı açıklamada, Suriye krizinin başlangıcından 11 yıl sonra Lübnan’ın artık bu yükü taşıyacak gücü kalmadığını söyleyerek “Uluslararası topluma sesleniyorum. Suriyeli göçmenlerin ülkelerine iadesi konusunda yardım etme çağrısında bulunuyorum. Aksi takdirde ülkemizin yasalarına uygun şekilde ülkeden çıkarılmaları için gerekli sürece başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Suriyeli sığınmacı karakolda polislere ateş açtı