Lice’de 14 yaşındaki çocuğu darp eden 5 polis tutuklandı

Yayın tarihi: 27 Mart 2023 Pazartesi 11:07 am - Güncelleme: 27 Mart 2023 Pazartesi 11:38 pm

Lice’de Nevruz kutlamasında 14 yaşındaki çocuğu darp ettikleri gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan ve gözaltına alınan polislerden 3’ü tutuklandı. 2 polis ise serbest bırakıldıktan sonra savcılığın itirazı üzerine tutuklandı.

Diyarbakır Lice’de 21 Mart’taki Nevruz kutlamaları sırasında 14 yaşındaki çocuğu darp etmekle suçlanan ve gözaltına alınan biri komiser yardımcısı 5 polisle ilgili soruşturma sürüyor.

14 yaşındaki Y.D. Lice Jandarma Komutanlığı’na teşhis için çağrıldı. Avukatı olmadan savcı huzurunda kendisini darp eden polisleri teşhis etti. Daha sonra ise 5 polis gözaltına alındı.

Diyarbakır Valiliği’nin görevden uzaklaştırıldığını açıkladığı polisler “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve kasten yaralama” suçlaması ve tutuklama talebiyle Lice Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı. Polislerden 3’ü “kasten yaralama” suçundan tutuklandı, 2’si ise serbest bırakıldı. Serbest bırakılan 2 polis, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine tutuklandı.

Diyarbakır Barosu hukuki süreci takip etmeye devam edeceklerini açıkladı.

İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

DW Türkçe’den Felat Bozarslan’ın haberine göre, İfadesinde hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirten Lice İlçe Emniyet amiri Komiser A.O., kesinlikle mağduru darp etmediğini söyledi. Araç içinde mağduru uzun namlulu silahla darp edebilecek hareket kabiliyeti olmadığını ifade eden şüpheli komiser şöyle konuştu:

“Mağduru araca aldıktan sonra mağdur serbest kalmak için ısrar etti. Annesinin vefat ettiğini, işsiz olduğunu, babasının kanser hastasını olduğunu söyledi. Ailesinin bu olayı duymaları durumunda çok üzüleceklerini ve geleceğinin mahvolacağını söyledi. Zaten toplumsal olaylarda çocukları olay yerinden alıp, işlem yapmaksızın uzaklaştırmak için ilçe güvenlik toplantısında karar almıştık. Bu olayda da mağduru alıp bize yalvarması üzerine işlem yapmadan bıraktık. Tek kabahatimiz bu olabilir.”

NE OLMUŞTU?

Lice’de yaşanan olay, iddiaya göre şöyle gerçekleşti: 10 yaşındaki bir arkadaşıyla evine dönen 14 yaşındaki Y.D., polis tarafından durduruldu. 10 yaşındaki arkadaşı bırakılırken, Y.D. polis aracına bindirildi. Polislerin işkencesine maruz kalan çocuğun elleri, ayakları bağlandı. “Türk olduğunu” söylemeye zorlanan Y.D’nin “Kürtlere küfret, İstiklal Marşı’nı oku” denilerek ölümle tehdit edildi. Y.D. daha sonra ağzı ve elleri bağlı bir şekilde dere kenarında bataklığa bırakıldı. Gece karanlığında bir köylünün fark etmesi üzerine hastaneye kaldırılan çocuk, bir gözünü kaybetme riski yaşıyor.

14 yaşındaki çocuğu darp iddiasında 5 polise uzaklaştırma