Le Monde Diplomatique’den Merdan Yanardağ’a destek! “Türkiye demokrasisinin ayıbı”

Yayın tarihi: 11 Temmuz 2023 Salı 5:56 pm - Güncelleme: 11 Temmuz 2023 Salı 5:56 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına tepki yağmaya devam ediyor.  Le Monde Diplomatique’de yayınlanan yazıda Yanardağ’ın tutukluluğu ile ilgili “Türkiye demokrasisinin ayıbı” ifadelerine yer verildi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP ile Abdullah Öcalan’ın yeniden görüşerek tekrar çözüm sürecine başlayabileceklerini anlatmak için söylediği sözler nedeniyle trollerin hedefi oldu. Yanardağ’ın sözleri bağlamından kopartılarak sosyal medyada montajlanmış bir video ile servis edildi. Yanardağ, trollerin çarpıtması nedeniyle tutuklanarak eski adı Silivri Cezaevi olan Marmara Cezaevi’ne gönderildi.

TİP Hatay Milletvekili Avukat Can Atalay’da hukuksuz bir şekilde Gezi Parkı Davası’ndan aldığı ceza nedeniyle Silivri Cezaevinde tutuluyor.

Emre Kongar anlattı! AKP neden Merdan Yanardağ’ı hedef aldı?

“KARA BİR LEKE”

Le Monde Diplomatique’de Aykut Küçükkaya imzalı yazıda, Yanardağ ve Atalay için, “AKP’nin 21 yıllık iktidarında siyasallaştırılan yargının Silivri’deki tutsağı onlar şimdi” ifadelerine yer verildi. Küçükkaya yazısında Yanardağ ve Atalay’ın tutuklulukları için “Onların Silivri mahpusunda geçirdikleri her dakika Türkiye demokrasisinin ayıbı, hukuk tarihine kara bir leke olarak yazılıyor” ifadelerini kullandı.

Le Monde Diplomatique’de yer alan yazı şöyle:

Can Atalay… O bir avukat…

Soma’da yerin derinliklerinde ekmek parası için yitip giden maden işçisi ailelerinin hukuk mücadelesinde en önde yer aldı. Tıpkı Aladağ’da gözlerimizin önünde yanan çocuklarımızın ailelerinin
yanında yer aldığı gibi… Çorlu ve Hendek’teki facialarda yaşamını yitirenlerin ailelerinin safında yer aldığı gibi… Haydarpaşa’yı, Validebağ’ı, AKM’yi, Tarlabaşı’nı, Sulukule’yi, Emek Sineması’nı savunduğu gibi…

440 (*) gündür Silivri’de tutuklu Can Atalay!.. 14 Mayıs’ta Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçildi… Ve iki aydan bu yana “millet iradesi” gasp ediliyor!..

Merdan Yanardağ… O bir gazeteci…

Türkiye’nin eleştirel televizyon kanallarından Tele1’in Genel Yayın Yönetmeni… 14-28 Mayıs seçimleri öncesi ve sonrası kendi doğrularından taviz vermeyerek mesleğini yapan bir isim…  TV’de görüşünü açıkladığı için tutuklandı, Silivri’de hapiste… Hapisten, dışarıya mesajı “demokrasi” uyarısıydı: “Bu yaşadığım, bir demokrasi mücadelesi. Sözlerim hiçbir şekilde suç değil. Ama benim üzerimden bütün toplumu ve muhalif kesimleri sindirmeye, susturmaya çalışıyorlar. Anayasa ve uluslararası sözleşmeler tarafından teminat altındaki basın, ifade özgürlüğü ile haber alma hakkını yok etmeye çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Antidemokratik hiçbir girişim karşısında boyun eğmeyeceğiz.”

İki isim…

Biri Soma maden faciası, Ermenek maden kazası, Adana öğrenci yurdu yangını, Çorlu tren kazası gibi Türkiye’deki birçok toplumsal dava ile gazeteci ve yazarların düşünce özgürlüğü davalarının avukatı, Hatay’ın seçilmiş milletvekili… Diğeri solun üzerinden silindir gibi geçen 12 Eylül askeri darbesinden
sonra tutuklanan, 1985’te gazeteciliğe başlayan, FETÖ’nün Ergenekon kumpasında özgürlüğü bir kez daha elinden alınan ülkenin tanınan, saygı duyulan bir gazetecisi…

Çok sayıda isim gibi AKP’nin 21 yıllık iktidarında siyasallaştırılan yargının Silivri’deki tutsağı onlar şimdi… Onların Silivri mahpusunda geçirdikleri her dakika Türkiye demokrasisinin ayıbı, hukuk tarihine kara bir leke olarak yazılıyor… Bir kez daha anlaşılıyor ki Saray ve Erdoğan iktidarı cemaatin, FETÖ’nün kumpaslarından hiç ders almamış!..