Latin Amerika’da ‘sol’ rüzgarı! İki ülkede halk sandık başına gitti

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2023 Salı 10:03 am - Güncelleme: 22 Ağustos 2023 Salı 10:04 am

Latin Amerika ülkeleri Ekvador ve Guatemala’da yapılan seçimlerin sonucunda her iki ülkede de solun adayları yarışı önde tamamladı. Guatemala’da solcu aday Bernardo Arevalo de Leon seçimleri kazanırken, Ekvador’da Luisa Gonzalez, yüzde 33 ile seçimleri önde götürüyor.

Ekvador’da düzenlenen seçimlerde oyların yüzde 85’inin sayımı tamamlandı, hiçbir adayın yeterli çoğunluğa ulaşamaması nedeniyle seçimlerin ikinci tura kalması bekleniyor.

Ekvador Ulusal Seçim Konseyinin verilerine göre, ülkede dünkü seçimlerde oyların yüzde 85’i sayıldı. Solcu aday Luisa Gonzalez, yüzde 33 ile seçimleri önde götürürken eski milletvekili Daniel Noboa oyların yüzde 24’ünü aldı.

Construye Hareketi’nin adayı Fernando Villavicencio’nun 9 Ağustos’ta öldürülmesinin ardından yerine seçime giren Christian Zurita ise, oyların yüzde 16’sını alarak üçüncü olabildi.

Seçimde ayrıca, Amazon ormanları içinde kalan iki bölgenin petrol ve madencilik kullanımına izin verilmemesi konusunda halk oylaması da yapıldı. Sol güçler, sendikalar, yerli halk hareketleri her iki oylamada da bölgelerin korunması yönünde oy verilmesi çağrısında bulunmuştu.

GUATEMALA’DA SOL RÜZGARI

Guatemala’da devlet başkanı seçiminin ikinci turunda Ulusal Umut Partisi (UNE) lideri Sandra Torres’e karşı yarışan sol görüşlü Bernardo Arevalo, büyük farkla galip geldi.

Guatemala Seçim Mahkemesinin verilerine göre, ülkede dün düzenlenen seçimlerde oyların yüzde 98’inden fazlası sayıldı.

İlk turda oyların yüzde 11,77’sini alarak seçimi ikinci sırada tamamlayan Arevalo, ikinci turda yüzde 58 oyla seçimi önde bitirdi.

Arevalo, seçim sonucunu eski adı Twitter olan X sosyal medya platformunda “Yaşasın Guatemala” paylaşımıyla kutladı.

Ülkenin mevcut Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, X sosyal medya platformunda Arevalo’yu tebrik etti.

İlk turun birincisi Torres ise yüzde 36 oyla seçimi ikinci sırada tamamladı.