Diyanet’ten Almanya’ya ‘laiklik’ tepkisi

Yayın tarihi: 22 Kasım 2019 Cuma 2:17 pm - Güncelleme: 22 Kasım 2019 Cuma 2:20 pm

Türkiye’de devlet bütçesinden 2019’da 10.4 milyar lira kaynak aktarılan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya’da federal hükümetin ‘devlet eğitimli imam’ projesine tepki gösterdi.

Diyanet’in çok tartışılan ‘kamu spotu’ için ödenen para ortaya çıktı!

Almanya hükümeti imam eğitimi için yeni bir proje başlattı. Osnabrück kentindeki proje kapsamında ‘İslam koleji’ kurulacak. Kolejde, ülkedeki Müslümanlar için imam eğitimi yapılacak. Projeye Diyanet İşleri Türk İslam Birliği “İmamları eğitmek devletin değil dini cemaatlerin görevidir’ diyerek itiraz etti.

Almanya, önümüzdeki yılın bütçesine imam eğitimi için kaynak da ekleyecek. Federal İçişleri Bakanlığı, üniversite ve derneklerle yakın iletişim içinde olunduğunu, ‘İslami cemaatlerin dini personelinin eğitimi için model proje’ başlıklı kalem için 400 bin Euro ayrılacağını açıkladı.

Diyanet’in milyarlık bütçesi, gerici söylemlere akmış!

“İMAMLARI EĞİTMEK DEVLETİN İŞİ DEĞİL”

Türkiye’de devlet bütçesinden 2019’da 10.4 milyar lira kaynak aktarılan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türk İslam Birliği (DİTİB) Almanya’da federal hükümetin ‘devlet eğitimli imam’ projesine tepki gösterdi. DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği Başkanı Dr. Ali İhsan Ünlü, “İmamları eğitmek devletin değil dini cemaatlerin vazifesidir” dedi.

ALMANYA’DAKİ İMAMLARIN MAAŞINI TÜRKİYE ÖDÜYOR

DİTİB’in Almanya’da bine yakın camisi bulunuyor. Bu camilerde yaklaşık bin imam görev yapıyor. Din görevlilerinin büyük kısmı Türkiye’den atanıyor ve ortalama dört yıl görev yaptıktan sonra Türkiye’ye dönüyor. DİTİB bünyesinde görev yapan imamların tamamının maaşlarını Türkiye ödüyor.

TÜRKİYE’DEKİ İMAMLARI DEVLET YETİŞTİRİYOR

Öte yandan Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2018 sonu itibarıyla 3 bin 286 imam hatip orta okulunda 723 bin 108 öğrenci eğitim görüyordu. Aynı dönemde bin 605 imam hatip lisesinde eğitim gören öğrenci sayısı ise 627 bin 503’tü.