KYK borçluları Ankara’ya yürümeye hazırlanıyor: İşsiz gençlerin borç ödemesi bekleniyor

Yayın tarihi: 3 Ocak 2021 Pazar 10:33 am - Güncelleme: 3 Ocak 2021 Pazar 10:33 am

KYK Borçluları Hareketi, sayıları 5.5 milyonu bulan genç adına Türkiye’nin birçok ilinden Ankara’ya yürüyecek. “Gençler işsiz ama borç ödemesi bekleniyor” diyen genç işsizler, borçlarını iş bulamadıkları için iş bulsalar dahi asgari ücretle çalışmak zorunda kaldıkları için ödeyemediklerini belirtiyor.

Üniversite öğrenimleri sırasında Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan kredi alan gençler; mezun olduktan sonra ya iş bulamadı ya da asgari ücret nedeniyle krediye ödeyecek durumu olmadı. KYK borçlusu gençlerin sayıları yaklaşık 5.5 milyona ulaşılırken çare olarak borç yapılandırma sunuldu. Ancak bu duruma tepki gösteren, parasız eğitim hakkını savunan gençler ‘KYK Borçluları Hareketi’ni kurdu.

ANKA’da yer alan habere göre daha öncede çeşitli illerde eylem düzenleyen gençler şimdi ‘kredilerinin silinmesi’ talebiyle Ankara’ya yürümeye hazırlanıyor. KYK Borçluları Hareketi’nden Kübra Denli, ilerleyen günlerde Türkiye’nin birçok şehrinden Ankara’ya yürüneceğini söyledi.

“FAİZLER ANA BORCU KATLIYOR”

KYK Hareketi’den Ebru Sert, üniversite döneminde yemekhaneye, ulaşım gibi masraflarını karşılamak için aldıkları kredilerin ödenemeyecek seviyelerde olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bu borcu istihdam edilemediğimiz, iş bulamadığımız için ödeyemiyoruz. İş bulanlarımız da haftalık, günlük işlerde veya en fazla asgari ücretle çalışıyor” dedi. KYK kredisinin taksitlerinin asgari ücretle ödenemeyeceğini kaydeden Sert, “En az borcun 10 bin lira olduğu bir durumdan bahsediyoruz. Gün geçtikçe faiz ekleniyor. Faizler katlanıyor ve faizler ana borcunu katlamış birçok arkadaşımız var. Gençler işsiz ama onlardan borcu ödemesi bekleniyor”

“ASLINDA DEVLETİN GENÇLERE BORCU VAR”

Sayıları 5.5 milyonu aşan KYK borçlusu gençlere siyasilerden de destek var. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Neredeyse gençlerin yarıdan çoğu devlete borçlu gözüküyor. Halbuki devletin gençlere borcu var” derken, CHP Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer de, “Siyaset grubuna sesleniyorum: Gençlerimiz işsiz, gençlerimiz borçlu. KYK borçlarının silinmesi için el ele verelim, gençlerimize destek olalım KYK borçları silinmeli” diye çağrıda bulundu.

“KYK BORÇLARI SİLİNSİN”

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya gençlerin yaşama sırtında kamburla başladığını söyleyerek, “KYK mağduru gençlerimizin sesi olalım. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na on binlerce lira borçlanarak yaşama bir kamburla başlamaya çalışan gençlerimiz bizden destek bekliyor. KYK borçları silinsin” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfi Türkkan ise, Kalyon İnşaat’a getirilen vergi muafiyetini hatırlatarak “Kalyon İnşaat’a 9,5 milyarlık vergi muafiyeti getireceğinize öğrencilerin KYK borçlarını silin” ifadelerini kullandı.