Kuş gribi geri döndü!

Yayın tarihi: 25 Kasım 2022 Cuma 3:25 pm - Güncelleme: 25 Kasım 2022 Cuma 3:25 pm

ABD’de tavukların, hindilerin ve diğer kuşların ölümleri, 2015’teki kuş gribi salgınını geçerek 50,5 milyon kuş ölümüyle yeni rekor kırdı.

Koronavirüs vakalarının dünya genelinde azalmasının ardından kuş gribi ölümlerinin artması, dünyada yeni bir endişe yaratıyor. Şubat ayında başlayan ABD salgını, 46 eyalette kümes hayvanı sürülerini ve kümes hayvanı olmayan kuşları enfekte etti. Avrupa ve İngiltere’de bazı süpermarketler, salgının tedariki aksatmasının ardından müşterilerin yumurta alımlarını kayda almaya başladı.

İnsanlar için de büyük bir tehdit olan bu salgın yüzünden İngiltere’deki çiftliklerde yaklaşık 3,5 milyon tavuk, ördek, hindi itlaf edildi.

Verilere göre Avrupa genelinde 48 milyon, küresel çapta da on milyonlarca kuş virus nedeniyle imha edildi.

İNSANLARA BULAŞIR MI?

Başta 2005 yılında olmak üzere geçmişte yaşanan kuş gribi salgınları sırasında H5N1’in insanlara bulaşması halinde on milyonlarca insanın ölebileceği ileri sürülmüştü. 2003 yılından bu yana 868 kişide kuş gribi vakası görülmüş, 456 kişi hayatını kaybetmişti. Ancak virüsün insandan insana bulaşmasının çok nadir olduğu belirtiliyor.

Virüsbilimciler H5N1’in 25 yıl önce ortaya çıkmasından bu yana insanlar için daha az tehlikeli hale geldiğini düşünüyor. Ancak mevcut yüksek vaka sayıları tehlikeli mutasyon olasılığını arttırıyor yine de. kuş gribinin “saatli bir bomba” olduğunu söyleyen bilim insanları var.

Kuşlar için kimi aşılar olmakla beraber insanlara bulaşması halinde önleyici bir aşı henüz bulunmuş değil.

Koronavirüs nedeniyle 3 yıl ayrı kaldılar, kavuştukları gün de ölüm ayırdı