Kuryelerden Vedat Bilgin’e: Bir gün motosikletin arkasına binsin

Yayın tarihi: 20 Ocak 2023 Cuma 8:28 am - Güncelleme: 20 Ocak 2023 Cuma 8:28 am

“Tehlikeli Meslekler Sınıfı”na dahil edilmek ve çalışma koşullarını iyileştirilmesini isteyen kuryeler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e, “bir gün boyunca motosikletin arkasına binsin bakalım” diye seslendi; Meclis’te çalışma yapılmasını talep etti.

 

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Türkiye Kuryeler Platformu Temsilcisi ve 2006 yılından bu yana motokuryelik yapan İbrahim Yürük, yıllardır bu işi yapıyor olmasına karşın halen ‘tehlikelerin’ önüne geçemediğini, her şirkette ve iş yerinde çalışma şartlarının farklı olduğunu ifade etti.

“SOSYAL GÜVENCESİ YOK”

Uzun mesai saatleri sebebiyle kuryelerin reflekslerinde azalmaların yaşandığını ve kazaların arttığını anlatan Yürük, motosiklet iyi kullanılıyor olsa dahi dış etkenlerin kazalarda ve ölümlerde etkili olduğunu söyledi. Yürük, şöyle devam etti:

“Hızlı gitmediğin zaman bu işi yapamazsın diyorlar. Özellikle ‘Alevli Saatler’ denilen bir saat dilimi var. Prim başı veriliyor. Daha ikinci paketi teslim etmeden diğer paketin haberi geliyor. Yetiştiremezsen puanın düşüyor. Müşteri 7 puan verince kurye işini kaybetmemek için daha hızlı gitmek zorunda kalıyor. Bir araç sana vurduğu zaman kaporta sensin. Geçen gün ölen arkadaşımız bir kamyona çarpıyor. Kamyona çarpmak için ya uyuyor olmak ya da çok yorgun olmak lazım. Duran, büyük bir araca neden çarpılır?”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın motokuryelik için çalışmalar yapması gerektiğinin altını çizen Yürük, işlerinin ‘Tehlikeli Meslekler Sınıfı’na dâhil edilmesi gerektiğini söyledi. Yürük, “Bu meslek hakkında bir çalışma yok. Sosyal güvencesi yok. Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu değil. Çalışma Bakanı bir gün boyunca motosikletin arkasına binsin bakalım. Meclis’te bu işle ilgili önlemler için çalışmalar olmalı, herkes yapmamalı” dedi.

KURYE SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Kurye Hakları Derneği’nin çalışmalarında bulunan Pamukkale Üniversitesi Araştırma Görevlisi Erkan Kıdak, motosiklet ehliyetinin kurye işinde yeterli olduğunu, ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ alma zorunluluğu olmaması nedeniyle kurye sayısında her geçen gün artış olduğunu ifade etti.