Kur korumalı mevduata yüzde 15 zorunlu karşılık geldi

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2023 Cuma 12:19 am - Güncelleme: 21 Temmuz 2023 Cuma 12:43 am

Merkez Bankası kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranını tüm vadelerde yüzde 15 yaptı. 6 aydan uzun düz TL mevduattaki tüm oranlar ise sıfırlandı.

Merkez Bankası zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yer alan karara göre kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15 oldu. 6 aydan uzun mevduat hesaplarında da zorunlu karşılık sıfırlandı.

Zorunlu karşılıklar, 21 Temmuz hesaplama tarihi itibarıyla hesaplanacak yükümlülükler üzerinden 4 Ağustos’tan itibaren tesis edilecek.

Merkez Bankası bu adımla “piyasada oluşan Türk lirası likidite fazlasının, Türk lirası zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesini” sağlamayı planlıyor.

Dün tarihli PPK karar metninde, “Kurul, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır” ifadesine yer verilmişti.

Merkez Bankası’nın faiz kararına tepki: -Mış gibi yapıp yap boz oynayacaklar

ZORUNLU KARŞILIK NEDİR?

Zorunlu karşılık oranı, mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası’nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır. Önceleri iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan bu kural, günümüzde daha çok bir piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmaktadır. Mevduatın vadesine göre yerli ve yabancı para cinsinden ayrı oranlar dahilinde toplanır.

Nas unutuldu, faiz yine arttı

Prof. Acemoğlu: Ekonomi belki seçime kadar bile ayakta kalmaz