Prof. Acemoğlu: Ekonomi belki seçime kadar bile ayakta kalmaz

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2023 Perşembe 7:37 pm - Güncelleme: 20 Temmuz 2023 Perşembe 8:22 pm

Ekonomi profesörü Daron Acemoğlu, Merkez Bankası’nın 250 baz puan faiz artırma kararını ‘endişe verici’ olarak değerlendirdi.

Hafize Gaye Erkan yönetimindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para politika faizini 250 baz puan artırarak 17,5’e çıkardı. Beklentiler faizin en az yüzde 20’ye çıkarılması yönündeydi.

Kararı değerlendiren ekonomistler karamsar bir tablo çizerken, dünyaca ünlü ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu da karar için “endişe verici” değerlendirmesinde bulundu.

Acemoğlu, sosyal medyada yaptığı açıklamada “Merkez Bankası’nın 2.5 puan faiz arttırması; enflasyonun ve ekonominin geleceğinin Orta Doğu’dan gelen paraya bağlanması gerçekten endişe verici. Bu, ne yazık ki şu anki politikaların bir tek kısa dönemde kaynak getirmek üzerine olduğunu vurguluyor” dedi.

‘BUNUN BİR TEORİSİ VAR MI?’

“Yurt dışından finansmanın nasıl enflasyonu dizginleyeceğini hâlâ anlamış değilim” diyen Acemoğlu, “Bunu bir teorisi var mı acaba?” diye sordu.

‘DAHA DERİN BİR PROBLEM!’

Bu açıklamalardan sonra daha derin bir problemin olduğunu vurgulayan Acemoğlu, “Türkiye’nin yapısal bozukluklarına çare getirecek hiçbir şey yapılmadığı aşikâr. Belki ufak tefek faiz artışlarıyla ve Orta Doğu‘dan gelen kaynaklarla seçime kadar ekonomi ayakta kalır, belki ayakta kalmaz. Ama ülkenin ekonomik potansiyelinin savrulduğu kesin. Çok yazık” dedi.