Kumpas davasında ceza yağdı! Karara muhalefet şerhi

Yayın tarihi: 24 Mart 2023 Cuma 12:45 pm - Güncelleme: 24 Mart 2023 Cuma 3:53 pm

Balyoz kumpasında yargılanan Emekli Orgeneral Çetin Doğan’a 6 yıl hapis cezası verildi. Oy çokluğuyla alınan karara bir hakim muhalefet şerhi düştü.

Balyoz kumpasında Yargıtay’ın beraat kararlarını bozmasının ardından yeniden yapılan yargılamada kararlar çıkıyor. İddianamesini FETÖ’cü savcıların hazırladığı Balyoz kumpası davasında Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Balyoz Kumpas Davası yeniden görülüyor! Çetin Doğan’dan açık mektup

Emekli Orgeneral Doğan dahil yedi sanığa 5 ila 8 yıl arasında ceza verildiği kaydedildi.

KARARA ŞERH DÜŞÜLDÜ

Oy çokluğuyla alınan karara bir üye hakim muhalefet şerhi düştü. Karara düşülen şerhte şu ifadelere yer verildi:

“Suç için anlaşmak suçunun unsurlarının oluşmadığı, suçta ve cezada kanunilik evrensel ilkesi uyarınca, olay tarihi itibariyle yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre suçun unsurlarının her iki kanundaki düzenlemeler nazarında oluşmadığı, sanıkların olay tarihi itibariyle yürürlükte olan iç hizmet kanunu, sıkıyönetim kanunu, sıkıyönetim yönergesi, emasya protokolü ve diğer mevzuat gereğince söz konusu semineri düzenleyerek ve de seminer kapsamında sıkıyönetim planı dahil yargılamaya konu sunumları yaparak görevlerinin gereğini yerine getirmiş oldukları kanaatinde olduğumdan ve de dava zaman aşımı süresinin sanıkları lehine olduğu değerlendirilmesi bulunulmakla birlikte her iki kanun bakımından da dava zaman aşımı süreleri dolmadığı kanaatinde olduğumdan sayın çoğunluğun mahkumiyet kararına katılmadığıma, Yargıtay bozma ilamına direnilerek, sanıkların üzerlerine atılı suçlar bakımında yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatlerine karar verilmesi gerektiğine dair, gerekeli karar ile birlikte ayrıltılandırılmak üzere muhalefet şerhimdir”

Veryansın’ın haberine göre, Kararı değerlendiren Orgeneral Çetin Doğan’ın eşi Nilgül Doğan; verilen kararla yargıda FETÖ’cü örgütlenmenin hala devam ettiğinin göstergesiolduğunu aktardı.

Doğan “Bu ülkede her şeyin başı adaletsizlik. Ülkenin bütün sorunlarındaki temel neden bu… Yargı siyasallaştıktan sonra söyleyecek bir şey kalmadı. Bu davaların kararlarından sonra sanıklar cezaevine girmeyecek. Çetin 4-5 sene zaten Silivri’de kalmıştı. Ama insanı endişeye götüren konu ülkede halen onca tepkiden sonra bile böyle kararlar alınabiliyorsa, yargıda FETÖ’cü örgütlenmenin hala daha bitmediğini düşünüyorum. Silivri’de Balyoz kumpasında kararları veren hakimler ve savcılar hepsi cezaevinde… Şimdi onlar tek teker çıkarılmaya başlandı. Onlar çıkarılınca ben kendi adıma bu mahkemenin nasıl sonuçlanacağını tahmin ettim. Zaten ümidim yoktu. Biz Silivri’deki davalara çadır tiyatrosu diyorduk. Demek ki bu tiyatronun biletleri henüz tükenmemiş.“ dedi.

“BU DAVA ÇOKTAN BİTTİ”

Dava sürecine dikkat çeken Doğan, Yargıtay’ın 7 sanık için verilen beraat kararını bozmasını hatırlatarak şunları söyledi:

“Kararla ilgili söz bitti. Bana göre mahkemeler kendilerine yakışanı yapıyorlar. Çünkü zaten bu dava çoktan bitti. 365 kişinin yargılanması… Bütün tahliyeler Cumhurbaşkanı’nın “Bu davalar kumpas davasıymış, Allah bizi affetsin” dedikten sonra bitti biliyorsunuz. Beraat kararı alındı. Fakat birkaç gün sonra aynı adliyeden davada olmayan bir savcının temyize götürmesiyle 7 kişinin beraat karını bozdular. Biz bu davadan bir şey çıkmaz diye o kadar emindik ki. Çünkü çok uyduruk bir gerekçeyle temyize yolladılar. “7 kişi suçta anlaştı” diye. Oysa aynı karargahta olmayan dağınık birliklerden 6 kişiyi daha seçmişlerdi.

Gerekçeli kararları hiç okumayan, onla paralellik arz etmeyen başka bir bahaneyle bu davalar sürdü. 7 celsede bitti ve yeniden mahkumiyet kararları verildi. “

“HESAP SORACAĞIZ”

Kararı temyize götüreceklerini belirten Doğan, “Bir şey beklemiyoruz. Beraat kararlarındaki Balyoz kararlarını bozan Yargıtay 16 . Ceza Dairesi’ne gidecek yine. “Yeniden yargılansın” diyen mahkeme heyetinin yeni kararından olumlu bir şey beklemiyoruz. Ama elbette sonuna kadar götüreceğiz. Çünkü bize emekliliğimizi yaşatmadılar. Yaklaşık 12 senedir bu davalarla uğraşıyoruz. Fiilen bunun 6 senesini cezaevlerine gidip gelmekle geçirdik. Kimin ne hakkı var? Tamam… Hukuksuzluk, haksızlık ama o bile bir yere kadar! Bunun hesabını teker teker soracağız.“ diye konuştu.

YARGITAY KARARI BOZMUŞTU

Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararı vermesinin ardından yeniden görülen Balyoz kumpası davasında 237 sanık beraat etmiş, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı verilen beraat kararına 7 sanık yönünden itiraz etmişti. Başsavcılığın itirazında Çetin Doğan’ın plan seminerinde yaptığı konuşma içeriğinin mahiyeti itibarıyla ‘darbe yapmaya yönelik olduğunu, diğer 6 sanığın konuşmalarının da içerik itibariyle sanık Doğan’ın konuşmasıyla benzer içerikte olduğu’ iddia edilmişti.

İtiraz üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 7 sanık hakkındaki beraat kararını bozarak dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Yargıtay bozma gerekçesi olarak ise sanık eylemlerinin ‘teşebbüs aşamasına ulaşmayan hazırlık hareketleri kapsamında değerlendirileceğini’ gösterdi. Seminer çalışmasındaki konuşma içerikleri, plan seminerinin hukuki dayanağı ile icra şekline ilişkin kurumsal belgeleri dikkate alan Yargıtay, sanıkların fikir birliği içerisinde gerçekleşen eylemlerinin ‘suç için anlaşma’ suçunu oluşturduğuna kanaat getirmişti.