Kriz büyüdü Halk Ekmek vatandaşın imdadına koştu

Yayın tarihi: 11 Ocak 2023 Çarşamba 10:15 am - Güncelleme: 11 Ocak 2023 Çarşamba 10:15 am

İBB iştiraki İstanbul Halk Ekmek, gün geçtikçe yaygınlayaşan yoksulluk ve artan talep karşısında, geçen yıl 419 milyon ekmeği İstanbulluya ulaştırdı. Genel Müdür Gedik, 2023 yılında 51 yeni Halk Ekmek büfesini İstanbul halkının hizmetine sunmayı planladıklarını söyledi.

AKP’nin yol açtığı ekonomik kriz sebebiyle vatandaşın geçim derdi her geçen gün büyüyor. Vatandaş, temel gıda ürünlerine dahi ulaşmakta güçlük yaşarken, sofralardan eksik olmayan ekmek fiyatlarına da zam üstüne zam yapılıyor. 201 gramlık ekmek, son 1 yılda yüzde 71.4 oranında zamlanarak 5 liraya yükselirken, Halk Ekmek ise 250 gramlık ekmeği 3 liradan vatandaşa ulaştırdı.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Okan Gedik, her gün daha da fazla derinleşen ekonomik kriz nedeniyle Halk Ekmek’e artan talebi rakamlarla aktardı.

“KAPASİTEYİ 1.8 MİLYON ADEDE ÇIKARDIK”

Halk Ekmek’in 2019’da 254 milyon, 2020’de 279 milyon, 2021’de 312 milyon ve 2022’de ise 419 milyon ekmek ürettiğini açıklayan Gedik, “Bu artış hem halkımızın talebinin artması hem de üretimin her aşamasında, titiz mühendislik çalışmaları sonucunda verimliliğin artırılması ile mümkün oldu. Yıllık ortalama ekmek talebi, mevsimsel etkiler, fiyat artışları ve tatil dönemlerinde farklılık göstermekte. 2022 yılında ortalama günlük ekmek talebi yaklaşık 1 milyon 370 bin adet olarak gerçekleşti. Dördüncü fabrikamız olana Ahmet İsvan Hadımköy tesisimizi açarak günlük üretim kapasitemizi 1,8 milyon adede çıkardık” dedi.

“Göreve geldiğimizde 1978’de Edirnekapı’da kurulan ilk ekmek fabrikası atıl olarak düşünülmüş ve hiç yatırım yapılmamıştı” ifadesini kullanan Gedik, “Devraldığımızda 250 bin adet günlük ekmek üreten fabrikayı, bugün günlük 650 bin adet ekmek üreten bir tesise dönüştürerek koruduk” diye konuştu.

Halk Ekmek: Fiyatları dayanabileceğimiz noktaya kadar koruyacağız

BU YIL 51 BÜFE AÇILACAK

Gedik, 2019’dan bu yana Halk Ekmek’in çalışmalarını ise şöyle anlattı: “Bizim için asıl olan İstanbul başta olmak üzere ekmeğe ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımızın ürünlerimize erişimini kolaylaştırmak. Bu anlayışla İstanbul’un 964 mahallesinin 403’ünde yer alan toplam 649 büfe ile ürünlerimizi halkımızla buluşturuyoruz. Şimdi de tek tek Çatalca ve Silivri’nin köylerini geziyor; oralara da bayilik ve büfe kurmak için çalışıyoruz. Toplamda yılsonuna kadar 700 büfeye ulaşma hedefimiz bulunuyor. Günde 5 binden fazla sevkıyat yapıyoruz. Sevkıyat araçlarımızla her üç günde bir, ekvatorun çevresini dolaşacak kadar yol yapıyoruz. Maliyetlerimizi iyileştirirken karbon ayak izimizi de azaltacağız. İstihdamda liyakatli kadınlara daha fazla ağırlık vermeyi hedefliyor, tüm personellerimizin yetkinliklerini artırmak amaçlı çalışmalar yapıyoruz. Kadın çalışan sayımızı 22’den 43’e çıkardık. Bunların 10’u yönetici kadrosunda yer aldı. Liyakat ve eşitliğimizi daha da ileri götürmek istiyoruz.”