Kripto para piyasası ABD’den gelecek enflasyon rakamını bekliyor

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2023 Çarşamba 7:00 am - Güncelleme: 8 Ağustos 2023 Salı 4:35 pm

Temmuz ayının ortasından itibaren fiyatlama açısından durgun bir dönem geçiren gibi kripto para piyasası bu hafta ABD’den gelecek enflasyon rakamını bekliyor. Gelecek rakam, Bitcoin piyasanın rotasını çizebilir.

Kripto para piyasası son derece sakin ve dar bant aralığında geçirdiği cuma günü ve hafta sonunun ardından yeni haftaya Bitcoin öncülüğünde 29.000$ sınırından başladı. Geçtiğimiz hafta perşembe ve cuma günlerinde ABD istihdam verilerinin karmaşık bir şekilde gelmesi sonucu kararsız bir fiyatlama görmüştük. Bu hafta ise perşembe günü ABD’de tüketici enflasyonu, cuma günü ise üretici enflasyonu açıklanacak. Temmuz ayı başında yıllık %4 düzeyinden 1 puan düşüşle %3’e gerileyen enflasyonun bu ay yıllık %3,3 olarak açıklanması bekleniyor. Üretici enflasyonunda ise yıllık %0,7 artış bekleniyor.

Olumlu baz etkisinin yavaş yavaş ortadan kalkması ile özellikle çekirdek enflasyonda katılık ve inatçılık baş gösterebilir. Bu sebeple FED önümüzdeki dönemde de sıkı duruşunu sürdürecektir. Enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesi ise piyasaların üzerinde baskı yaratma ihtimali de yüksek. Beklenenden düşük gelmesi halinde ise piyasalara son günlerde hakim olan durgunluğa pozitif katkı sağlar.

Bitcoin

 

İlginizi çekebilir: Kripto paralar düşecek mi? İşte detaylar

Ek olarak Bitcoin dominasyonunun yüksek kalmasıyla altcoinlerdeki olumsuz seyir nispeten devam ediyor. Lider altcoin Ethereum 1.830$ düzeyinde alıcı bulurken altcoinlerde görece yatay-negatif seyir var. Ripple 0,61$, Litecoin 82$, Dogecoin ise 0,074$ düzeylerinde fiyatlanıyor.

Öte yandan özellikle temmuz ayı ortasından itibaren fiyatlama açısından durgun dönemler geçiren kripto para piyasasında türev borsalarındaki Bitcoin rezervinde artış sürüyor. Son iki hafta içerisinde türev borsalardaki nakit miktarı 30 milyon dolar artış gösterdi. Bu veri bize oldukça düşük hacimli ve düşük volatiliteli zamanlardan geçen kripto para piyasasında alım için fırsat kollayan ve nakit biriktiren bir piyasa görünümü sunuyor. Bu hafta ABD’de açıklanacak olan TÜFE ve ÜFE verileri sonrası hareketlenme olabilir. Bununla birlikte geçtiğimiz haftanın en çok kazandıran altcoinleri ise %235 ile açık ara YGG olurken, onu çift haneli kazançlarla BNT, AKRO, API3 ve LPT takip etti. YGG’deki yüksek artışın sebebi ise Binance’in YGG vadeli işlemlerini başlatacağını duyurması oldu.

Yurt içinde ise Türkiye’nin en büyük özel bankalarından Garanti BBVA’nın kripto cüzdan ve transfer hizmeti başlatması sektör tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Şu anda platformda kripto alım-satımı gerçekleştirilmese de ilerleyen dönemde bu özelliğin ekleneceği de yapılan açıklamada belirtildi.

iPhone 15 serisinin tanıtım tarihi netlik kazanıyor