Koronavirüste yeni tehdit XBB.1.5! “En hızlı bulaşan varyant”

Yayın tarihi: 26 Ocak 2023 Perşembe 12:49 pm - Güncelleme: 26 Ocak 2023 Perşembe 12:49 pm

Koronavirüs salgınında varyant tehdidi devam ediyor. Virüsün, XBB.1.5 isimli yeni varyantının şu ana dek en hızlı yayılan varyantı olduğu öğrenilirken, Türk Toraks Derneği’nden “Kapalı alanlarda maske kullanmaya devam edin” uyarısı geldi.

Türkiye’de koronavirüs salgınının etkileri devam ediyor. Virüsün tespit edilen son varyantı XBB.1.5’in bugüne dek görülen ‘en bulaşıcı varyant’ olduğu bildirilirken, Türk Toraks Derneği yurttaşlara, “Maske takmaya devam edin” uyarısında bulundu.

“EN HIZLI BULAŞAN VARYANT”

Türk Toraks Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, varyant ile ilgili şunları söyledi:

“Bu alt varyantın, Omikron BA.2’nin iki alt tipinin rekombinantı olan XBB’nin bir alt tipi olduğu açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü Omicron XBB.1.5 varyantını, şimdiye kadar en hızlı bulaşan varyant olduğunu belirtti ve eldeki verilerle ağır hastalığa neden olmadığı bildirildi. Ülkemizde Omicron XBB.1.5 varyantının tespit edilip edilmediğine dair açıklanmış resmi bir veri bulunmamaktadır. Güncel verilerle Dünya Sağlık Örgütü, bulaştırıcılığı yüksek olan XBB.1.5 ile enfekte hastalarda semptomların başlangıcından itibaren izolasyon süresini 10 gün olarak güncellemiştir. İzolasyonun kaldırılmasında hızlı antijen testlerinin kullanımının yararlı olacağı ve rutin kullanıma girmesinin önemi de ayrıca vurgulanmaktadır.”

Koronavirüste Çin’den gelenlere karşı önlem alan ülke sayısı artıyor

“KAPALI YERLERDE MASKE KULLANIN”

Türk TORAKS Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu sekreteri Dr. Nursel Türkoğlu Selçuk ise şu önerileri dile getirdi:

“Virüsün bulaşıcılığı göz önünde bulundurulduğunda maske kullanımı ve aşılama, hastalık gelişimine karşı başlıca korunma yöntemlerini oluşturmaktadır. Korunma için kapalı ve kalabalık yerlerde özellikle de risk grubunda olan özellikle 50 yaş üzeri, kronik akciğer ve kalp hastalığı olan veya bağışıklığı baskılanmış kişilerin maske kullanımı oldukça önemlidir. Ayrıca toplumun genelinde aşılama, hem hastalığın ortaya çıkmasında hem de ağır hastalık gelişimine karşı koruyucu olmaktadır. Özellikle de mRNA aşısı ile aşılanma ve hatırlatma dozlarının tamamlanması toplum sağlığı için oldukça önemlidir.”

Influenza, grip, RSV, koronavirüs! “Belirtiler birbirine karıştı”