Azerbaycan’da koronavirüsten ilk ölüm… İtalya’da hayatını kaybedenlerin sayısı 1016’ya yükseldi

Yayın tarihi: 12 Mart 2020 Perşembe 11:14 am - Güncelleme: 12 Mart 2020 Perşembe 11:29 pm

Çin’in Wuhan kentinde başlayan koronavirüs tüm dünyada etkisini gösteriyor. Gelen son bilgilere göre Azerbaycan’da koronavirüsten dolayı ilk ölüm gerçekleşti. İtalya’da da koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1016’ya yükseldi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun eşi Sophie Trudeau’da koronavirüs  belirtileri olduğu ve test sonuçları belli olana kadar Trudeau çiftinin kendini karantinaya aldığı belirtildi. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, koronavirüs şüphesiyle gözetim altına alındı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) aldığı son kararla pandemi ilan edildi. Dünya çapında bir krize dönüşen virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ‘worldometers’ın verilerine göre 4 bin 634’ü aştı. 124 ülkeye yayılan virüsle ilgili toplam 126 bin 380 vakaya rastlandı.

AZERBAYCAN’DA İLK ÖLÜM

Azerbaycan’da bir kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bakanlar Kuruluna bağlı korona virüsüyle mücadele Operasyon Karargahı tarafından yapılan açıklamada, 2 kişide korona virüsü tespit edildiği duyurulmuştu.

Açıklamada, İran’dan dönen bir Azerbaycan vatandaşında ve İtalya’dan dönen Azerbaycanlı bir öğrencide yapılan testlerin pozitif çıktığı kaydedildi. Virüs taşıdığı tespit edilen 2 kişinin karantinaya alındığı, sağlık durumunun stabil olduğu bildirilmişti.

Azerbaycan’da tespit edilen 2 yeni vakanın ardından ülkedeki toplam vaka sayısı 12’ye yükselmişti.

BREZİLYA DEVLET BAŞKANI GÖZETİM ALTINA ALINDI

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, koronavirüs şüphesiyle gözetim altına alındı.

Devlet Başkanı Bolsonaro’nun ABD ziyaretinden yeni döndüğü belirtilirken, ziyaret sırasında ABD Başkanı Trump ile temaslarda bulunduğu biliniyor.

KANADA BAŞBAKANI VE EŞİ KARANTİNA ALTINDA

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun eşi Sophie Trudeau’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) belirtileri olduğu ve test sonuçları belli olana kadar Trudeau çiftinin kendini karantinaya aldığı belirtildi.
Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, söz konusu belirtilerin Trudeau çiftinin Londra’ya yaptığı bir ziyaret sonrasında ortaya çıktığı, bu sebeble eşinin yanı sıra Kanada Başbakanı’nın da test sonuçları gelene kadar kendilerini karantinaya aldığı bildirildi.

Kanada’da 34’ü Ontario’da, 32’si British Columbia’da, 7’si Alberta’da ve 4’ü Quebec’te olmak üzere 77 Kovid-19 vakası bulunuyor.

FRANSA’DA TÜM EĞİTİM KURUMLARI KAPATILACAK

Fransa Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısının 13 artarak 61’e çıktığı bildirildi.

Dün 2 bin 281 olan vaka sayısının da bugün 2 bin 876’ya yükseldiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Tüm kıtaları ve Avrupa ülkelerinin tamamını etkileyen bu salgın Fransa’nın karşı karşıya kaldığı son yüzyılın en büyük sağlık krizidir.” açıklamasında bulundu.

Kovid-19’un yaşlı ve kronik hastalıklara sahip kişileri daha fazla etkilediğini ifade eden Macron, başlangıç aşamasındaki salgının Avrupa’da yayılmaya devam ettiğini söyledi.

Macron, virüs ile mücadele kapsamında hastanelerdeki kapasiteleri artırdıklarını söyledi.

Önceliğin yaşlı insanların korumak olduğunu kaydeden Macron, 70 yaş üstü ve kronik hastalığı olan insanlardan mümkün olduğunca evde kalmalarını istedi.

Seçim iptali yok, okullar kapatıldı

Macron, uzmanların görüşüne dayanarak pazar günü yapılacak yerel seçimlerin ilk turunun iptal edilmeyeceğini belirtti.

“Ülke genelindeki kreş, okul, lise ve üniversiteler pazartesi günü itibarıyla yeni bir emre kadar kapatılacak.” ifadelerini kullanan Macron, şirketlerin evden çalışmaya izin vermesi gerektiğini söyledi.

Macron, hastanelerde acil olmayan ameliyatların da erteleneceğini kaydetti.

Kovid-19’dan olumsuz etkilenen şirketlere ekonomik yardım yapılacağını kaydeden Macron, salgın nedeniyle şirketlerin vergi ödemelerinin ertelenebileceğini ifade etti.

G7 çerçevesinde Kovid-19’a ilişkin atılabilecek adımları konuşmak için yarın ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğini duyuran Macron, Avrupa düzeyinde de ortak kararların alınması gerektiğini dile getirdi.

Virüs ile mücadele etmek için sınırları kapatma kararı alınabileceğini ifade eden Emmanuel Macron, ancak bu kararın Avrupa ülkeleriyle alınması gerektiğini belirtti.

İRAN’DA 75 KİŞİNİN DAHA HAYATINI KAYBETMESİYLE ÖLÜ SAYISI 429 OLDU

Koronavirüsten ölen hastanın röntgeni yayınlandı… Virüs organları bu hale getiriyor

Koronavirüs komşumuz İran’da can almaya devam ediyor. İran’da bugün 75 kişi daha hayatını kaybederken toplam ölü sayısı 429’a ulaştı.

Ülkemizde de ilk vakası görülen ölümcül koronavirüs, komşumuz İran’da gün geçtikçe etkisini sürdürüyor. Bugün yaşanan 75 ölümle birlikte, İran’da virüsün sebep olduğu ölüm sayısı toplamda 429’a yükseldi. Öte yandan ülkedeki vaka sayısı da 10 bin 75 olarak açıklandı.

Öte yandan, İran Merkez Bankası Başkanı Abdolnaser Hemmati ise Instagram’dan yaptığı açıklamada IMF’den koronavirüsle mücadele etmek için 5 milyar dolar talep ettiklerini açıkladı.

Devlet Başkanı koronavirüs şüphesiyle gözetim altına alındı

İSPANYA’DA 24 SAAT İÇİNDE 84 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İspanya’da son 24 saat içerisinde 84 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

İspanya, Avrupa’da koronavirüsün en fazla etkilediği ülkelerin başında geliyor. İspanya’da şu ana kadar 2.277 kişide virüs tespit edildi.

Reuters, İspanya’da Eşitlik Bakanı Irene Montero’da koronavirüs tespit edildiğini açıklandı. Bu gelişmeler sonrası ülkedeki tüm bakanların koronavirüs testinden geçeceğini duyuruldu.

Öte yandan İspanyol hükümetinin koronavirüs nedeniyle Madrid’i karantina altına almayı değerlendirdiği de belirtildi.

Madrid Bölgesi Başkanı Isabel Diaz Ayuso Perşembe günü yaptığı açıklamada, İspanyol hükümetinin, koronavirüsün yayılmasını önlemek için Madrid’i karantinaya almayı düşündüğünü açıkladı. Ayuso, “Geçtiğimiz saatlerdeki gelişmeler üzerine gördüğümüz kadarıyla Madrid’i kapatma olasılığı göz önünde bulunduruluyor” dedi. Başbakan Sanchez’in bakanlarla görüşmelerinin de video konferans şeklinde olacağı belirtildi.

İspanyol hükümeti Çarşamba günü böyle bir karantina planının olduğunu reddetmişti.

AVUSTRALYA ve POLONYA’DA KORONAVİRÜS NEDENİYLE İLK ÖLÜMLER GERÇEKLEŞTİ

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 69 yaşında bir kişi hayatını kaybetti. Polonya’da da bir kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği duyuruldu.

Viyana Belediyesi Tıbbi Kriz Birimi tarafından yapılan açıklamada, geçen ay İtalya tatili dönüşü virüs bulaştığı tespit edilen Avusturyalı kişinin Kaiser Franz Josef Hastanesi’nde Covid-19 için hazırlanan özel bölümde tedavi altına alındığı bildirildi.

Çeşitli hastalıkları da bulunan 69 yaşındaki kişinin gece geç saatte yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, bu hastanın ülkede koronavirüs nedeniyle ölen ilk kişi olduğu kaydedildi.

Avusturya Sağlık Bakanlığı, ülkede virüs bulaşan kişi sayısının 302’ye yükseldiğini, taburcu hasta sayısının ise 4 olduğunu bildirdi.

Koronavirüs piyasaları vurdu! Euro 7 liranın üstüne çıktı

YUNANİSTAN’DA İLK ÖLÜM

Yunanistan Sağlık Bakanlığı, “hac” amacıyla gittiği İsrail ve Mısır’dan dönen 66 yaşında bir erkek hastanın koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği açıkladı.

Açıklamada, ölen hastanın başka sağlık sorunlarının da olduğu belirtildi.

Ülkedeki doğrulanmış vaka sayısının düne kadar 99 olarak açıklanmıştı.

Fahrettin Koca, koronavirüslü hastanın şehrini neden söylemediğini açıkladı

FRANSA’DA ÖLENLERİN SAYISI 48’E YÜKSELDİ

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 15 kişi daha artarak 48’e yükseldiğini belirtti.

Vaka sayısının 500’den fazla artarak 2 bin 281’e çıktığını ifade eden Veran, hastalardan 105’inin yoğun bakımda bulunduğu bilgisini paylaştı.

Veran, şimdiye kadar virüsün ülkenin tamamına yayılmadığına ve alarm seviyesinin hala 2’inci seviyesinde olduğuna dikkati çekti.

Amerikalı aktör Tom Hanks ve eşinin koronavirüs testi pozitif çıktı

İNGİLTERE’DE 8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İngiltere Sağlık Bakanlığı, 2 kişinin daha koronavirüs sebebiyle öldüğünü ve böylece yaşamını yitirenlerin sayısının 8’e çıktığını, toplam vaka sayısının ise 458’e yükseldiğini ifade etti.

Bir oyuncuda koronavirüs görüldü! NBA’de tüm maçlar süresiz askıya alındı

FİLİPİNLER DEVLET BAŞKANI KARANTİNAYA ALINDI

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’ye, koronavirüsüne yakalandığı ortaya çıkan kabine üyeleriyle görüştüğü gerekçesiyle testler uygulandı.

Duterte’nin test sonuçları negatif çıksa da, sağlığını koruduğuna emin olmak isteyen Duterte kendini karantinaya aldı. 49 vaka ve iki ölümün yaşandığı ülkede pazartesi günü virüsle mücadele için acil durum ilan edilmişti.

SLOVAKYA’DA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Slovakya’da koronavirüs salgını nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi. Başbakan Peter Pellegrini, yaptığı açıklamada, virüsün yayılmasını engellemek için OHAL ilan ettiklerini ve yarından itibaren geçerli olacağını söyledi.

OHAL’in hükümete, çeşitli ürünlerin tedarik edilmesinde belirli firmalara yaptırım uygulayabilme imkanı verdiğini belirten Pellegrini, “Olağanüstü hal ilan edilmesinin amacı, Slovakya’da (Kovid-19’un yol açabileceği) olağanüstü durumun sonuçlarını önlemek ve hafifletmek için gerekli önlemleri alma hususunda koşulların oluşturulmasıdır.” ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanı Denisa Sakova ve Savunma Bakanı Peter Gajdos’un talebi üzerine hükümet, ülkede koronavirüs ile mücadele kapsamında ordunun 500 asker ile polise yardımcı olması konusunda karar aldı.

Sınırda görevli askerler, ihtiyaç halinde ülke genelinde görev yapabilecek.

ABD’NİN BAŞKENTİ WASHİNGTON’DA OHAL İLAN EDİLDİ

ABD’de etkili olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle, başkent Washington DC’de “acil durum” ilan edildi.

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, yaptığı basın toplantısında, bölgede artan Kovid-19 vakaları nedeniyle acil durum ilan ettiklerini duyurdu.

Başkent Washington’da şu ana kadar 4 vaka tespit edilirken, bölgenin çevresinde yer alan Maryland ve Virginia eyaletlerinde 9’ar vaka bulunduğu bildirildi.

Trump, sağlık uzmanlarıyla görüştükten sonra, ABD halkının sağlığını korumak için “güçlü ama gerekli” önlemler aldığını vurgulayarak, “Yeni vakaların bizim topraklarımıza girmesini önlemek için cuma gecesinden geçerli olmak üzere Avrupa’dan ABD’ye tüm seyahatleri askıya alıyoruz. Bu kısıtlamalar sahadaki duruma göre ayarlanacak. Uygun izlemelerden geçen ABD’liler için istisnalar olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

ALMANYA’DA VAKA SAYISI 1622’YE ÇIKTI

Almanya’da vaka sayısı 1622’ye çıkarken, hayatını kaybedenlerin sayısının 3’e yükseldiği bildirildi.

İRAN’DA DİNİ LİDER HAMANEY’İN DANIŞMANININ TESTİ POZİTİF ÇIKTI

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele eden İran’da, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in başdanışmanı üzerinde yapılan Kovid-19 testinin pozitif çıktığı bildirildi.